Hlavní obsah

Proč mají Volva na přídi diagonální linku? Důvod je překvapivě banální

Většinu automobilů Volvo zdobí na přídi diagonální linka, v jejímž středu je logo automobilky. Mělo to tak i vůbec první vyrobené Volvo, model ÖV 4, v roce 1927. Linka se objevila na popud Helmera MasOlleho, autora loga značky.

Foto: Volvo

Volvo ÖV 4, první auto nesoucí označení Volvo

Článek

Když se dnes podíváte na téměř jakékoliv Volvo, na přídi uvidíte kromě loga také diagonální linku přes mřížku chladiče. Tuhle linku v historii neměla všechna Volva, ale troufáme si říci, že většina ano. Podle webu Jalopnik, který se odkazuje na nejmenovaného zaměstnance automobilky, je její původ ryze praktický.

Diagonální linka vznikla už s prvním automobilem, který v historii nesl značku Volvo. Byl jím model ÖV 4 - od švédských slov „Öppen Vagn 4 cylindrar”, tedy česky „otevřený čtyřválcový vůz”. Malíř a designér Helmer MasOlle, tvůrce loga Volvo, chtěl, aby logo bylo přímo uprostřed chladiče.

Foto: Volvo

Volvo ÖV 4

Jenže na rozdíl od dnešních aut ÖV 4 nemělo žádnou masku chladiče nebo plastovou mřížku, na kterou by se dala připevnit loga. Příď vozu tvoří přímo chladič s chromovaným rámem a víčkem úplně nahoře.

Přímo do chladiče nebylo možné logo uchytit, takže pokud mělo být v jeho středu, bylo třeba nějaké podpory. A pro nejsnazší nalezení středu prostě konstruktéři vedli chromovanou tyčku z jednoho rohu chladiče do protilehlého a logo na ní umístili doprostřed.

Foto: Volvo

Volvo V60

A z čeho pochází logo Volva, které se až nápadně podobá označení mužského pohlaví? Není to náhoda. Tvar loga, symbol kroužku s šipkou doprava nahoru, je starým symbolem Marsu, mužů a železa. Označuje právě železo, obsažené v oceli, ze které jsou auta vyrobena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám