Hlavní obsah

Cesta do nebe: na slavný skalní útvar poprvé vyjelo auto, zdolalo 999 schodů

Novinky, maž

Takzvaná Nebeská brána je jedno z nejvíce fotogenických míst Číny. Land Rover toto prostředí využil k extrémnímu výkonu - jeho hybridní model Range Rover vyjel jako první auto světa po schodech až k přírodnímu skalnímu oblouku Nebeská brána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Auto poprvé zdolalo 999 schodů k Nebeské bráně v ČíněVideo: AP

 
Článek

Čínský Tchien-men je nádherným národním parkem, který přitahuje turisty z celého světa. Obří vápencové skály nabízejí dech beroucí pohledy, to nejzajímavější se ale jako obvykle nachází až úplně nahoře, a to v místě, kam vás zaveze lanovka nebo autobusy zvolna šplhající po 11 kilometrů dlouhé silnici s 99 zatáčkami. Jde o Nebeskou bránu, ke které se dostanete, když po výstupu z lanovky či autobusu zdoláte přesně 999 schodů.

Žádné auto až nahoru nikdy nevyjelo. Není divu, schody mají sklon až 45 stupňů a problém je i s nestálým počasím, kdy vrchol je v mlze a cesta kluzká. Sériový Range Rover s terénními pneumatikami řídil vítěz Le Mans a současný testovací jezdec týmu Panasonic Jaguar Racing Ho-Pin Tung.

„Ve své kariéře jsem zažil seriály Formula E i F1, zároveň jsem zvítězil ve 24hodinovém závodu v Le Mans, ale toto byla nepochybně jedna z největších výzev, jaké jsem kdy čelil,“ řekl Ho-Pin Tung.

Foto: AP

První auto zdolalo 999 schodů k Nebeské bráně v Číně

A samozřejmě se nahoru dostal, jinak by se tím Land Rover nepochlubil. Cesta mu trvala 22 minut a 41 sekund, ale až uvidíte přiložené video, bude vám jasné, že tady o výsledný čas vlastně ani nešlo.

Vyjet nahoru se ale nepodařilo hned napoprvé, jak ukazují záběry z natáčení, které se v říjnu objevily v britském Daily Mailu. Odkaz na video zde.

Land Rover je natáčením podobných extrémních kousků pověstný. Kupříkladu v roce 2016 sjel závodník Ben Collins 15 kilometrů dlouhou švýcarskou sjezdovku Inferno, kdy během jízdy dosahoval rychlosti až 155 km/h. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám