Hlavní obsah

Na světě jsou už tři miliónů elektromobilů

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu se přehoupl počet plug-in elektromobilů přes hranici třech miliónů kusů. Hlavním tahounem elektrifikace silniční dopravy je Čína. A očekává se ještě intenzivnější nárůst.

Foto: BAIC

Nejprodávanějším elektromobilem v Číně je BAIC EV180.

Článek

V roce 2017 bylo celosvětově prodáno přes jeden milión elektromobilů. To znamená, že za jediný rok se zvedl jejich počet o polovinu. Výsledné tři milióny ale nejsou nic v porovnání s tím, co se očekává v následujících letech. Předpokládá se, že v roce 2018 přibude další milión, ale spíš dva. To znamená, že na konci roku bychom se mohli dostat na hranici pěti miliónů existujících elektromobilů.

Samozřejmě se jedná jen o drobné procento v tom, kolik automobilů ročně se celkem prodá – je to zhruba 80 miliónů vozidel. Ale podíl elektromobilů se neustále zvyšuje. Je to dáno především jejich silnou podporou, a hlavně velkým tažením vlád celého světa proti spalovacím motorům. Čína v tomto ohledu udělala velkou kampaň, vláda země například zakázala výrobu a prodej více než 500 typů aut se spalovacím motorem na svém území z důvodů příliš vysokých emisí.

Ostatně podívejme se na podíl jednotlivých států na elektromobilitě. Zatímco v roce 2013 bylo v Číně registrováno méně elektromobilů než třeba v Holandsku, už minulý rok jich zde bylo v provozu tolik, jako ve zbytku světa. A zatímco v Holandsku jejich prodeje minulý rok dokonce klesly, v Číně vzrostly skoro o třetinu.

V Evropě jsou tahouny elektromobility právě Holandsko, Velká Británie a Norsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám