Hlavní obsah

Britský miliardář Dyson v utajení už dva roky vyvíjí vlastní elektromobil

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský miliardář James Dyson, vynálezce bezsáčkového vysavače by v roce 2020 chtěl představit nelicenční elektromobil. Podle zjištění agentury Reuters činí počáteční investice dvě miliardy liber, tedy bezmála šedesát miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Britský miliardář James Dyson

Článek

Dyson je tak další firmou, která se rozhodla konkurovat na rozvíjejícím se trhu elektrických aut tradičním automobilkám. Trh s elektrickými vozy rozpohybovala zejména americká společnost Tesla.

Firma Dyson již 20 let vyvíjí nové technologie pro baterie a elektromotory svých vysavačů a dalších produktů, upozornil podnikatel. „Technologie baterií je pro společnost Dyson velmi důležitá, elektromotory jsou pro Dyson velmi důležité, ochrana životního prostředí je pro nás velmi důležitá," uvedl jedenasedmdesátiletý Dyson. „Vyvíjel jsem tyto technologie důsledně, protože jsem viděl, že jednoho dne budeme moci dělat auto."

Tým 400 techniků již podle Dysona strávil prací na tajném projektu dva a půl roku. Ve městě Malmesbury vyvíjí baterie, které budou pohánět doma vyrobený elektrický motor pro auto. Zatím však nebyl postaven prototyp vozu a firma se musí také rozhodnout, kde bude vůz vyrábět. Dyson vyloučil spolupráci s některou z existujících automobilek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám