Hlavní obsah

Malá automobilka AC zachránila značku Zenos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno AC možná mnozí znají. Vůz Carola Shelbyho AC Cobra se stal legendou. Tato malá automobilka dokáže i z mála, které vyrobí, získat tolik peněz, že může zachránit cizí, konkurenční značku Zenos.

Foto: Zenos

Zenos E10 R

Článek

Zenos je značka z Velké Británie, která celkem úspěšně prodávala svůj sporťáček E10. Auto se v ostrovním království prodávalo hlavně jako pěkné sportovní nářadí na různé druhy okruhových závodů.

Motor z Fordu Focus RS a jen miniaturní hmotnost (725 kg) znamená fantastické zrychlení z nuly na 100 km/h za 4 sekundy. Jenže ani celkem dobrý ohlas a prodeje nedokázaly firmu vytáhnout z červených čísel, a tak na začátku tohoto roku vyhlásila firma úpadek.

Přejmenování značky

Alan Lubinsky, majitel značky AC, se ale rozhodl Zenos zachránit. Samozřejmě, že to nebylo z čistě charitativních důvodů. Zenos E10 se přejmenuje na AC Zenos E10, přestěhuje výrobu do Jihoafrické republiky a dostane několik novinek, jako je větší mezichladič stlačeného vzduchu, silnější brzdy nebo upravené chlazení motoru.

Také řízení by mělo být zcela nové, aby odpovídalo závodnímu vozu.

Foto: Zenos

Zenos E10 R

Zajímavostí je, že dané inovace se nebudou týkat jen nových aut, ale i těch již prodaných.

Je otázkou, jak bude kariéra vozu pokračovat. Vždyť na Britských ostrovech je nesmírně silná konkurence, například nejoblíbenější okruhové vozy Caterham.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám