Hlavní obsah

Burácející legendy projely Českem

– Mnichovo Hradiště
Novinky, vps

Možná jste je viděli. Ostatně pokud je člověk potká na silnici, nejde je přehlédnout. Spatřit několik desítek vozů Shelby Cobra najednou je totiž opravdu nevídaná podívaná. Majitelé tohoto legendárního modelu se v posledních dnech sjeli v rámci tradičního setkání do Česka a mimo jiné si tu i zazávodili.

European Cobra Meeting v Mnichově HradištiVideo: Vojtěch Pospíšil, Novinky

 
Článek

Šoféři a jejich doprovod se setkali pod hlavičkou akce European Cobra Meeting. Letos se koná devátý ročník, na nějž se sjela zhruba padesátka vozů. Akce v předchozích letech zavítala třeba do Anglie, Rakouska, Francie nebo Německa.

V ČR se Cobry předvedly napřed ve čtvrtek v Liberci a pak se sešlost vydala na cestu převážně po severních a středních Čechách, přičemž na letišti v Mnichově Hradišti došlo i na populární drag race.

Toho se nezúčastnili úplně všichni majitelé Cober, někteří přece jen chtěli své miláčky šetřit. Tady je potřeba dodat, že až na výjimky se nejedná o originály, ale o repliky. Původní Cobra z 60. let je totiž dnes velkou vzácností a kromě omezeného počtu dostupných vozů je překážkou v pořízení samozřejmě i astronomická cena.

Spíš společenská událost než závod

Pár závodníků bralo klání vážně a na své jízdy se plně koncentrovalo, většině ale o výsledky moc nešlo a byla to pro ně spíše společenská událost. V přátelském duchu se ostatně neslo celé setkání. Na jednu stranu se sice majitelé rádi pochlubí svými nablýskanými vozy, bylo ale také znát, že možná větším požitkem pro ně je popovídat si a vyměnit si zkušenosti s kolegy z jiných zemí.

Uvolněnou atmosféru asi nejlépe prezentovala jedna jízda, při níž se u jednoho z vozů negativně projevila enormní síla motoru a po pár desítkách ujetých metrů se z podvozku začaly sypat díly, bez nichž nebylo možné pokračovat dál. Porouchanou Cobru tak muselo přitáhnout zpět "safety car" v podobě oprýskané felicie. Reakce řidiče? Žádné zasmušilé pohledy, ale naopak vítězné gesto plné radosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám