Hlavní obsah

Nastavování navigace během řízení je horší než telefonování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduchý test provedla britská společnost IAM RoadSmart. Ta nechala za simulátor závodního vozu usednout novináře a závodnici Formule 3 Jamie Chadwick. Ti zkoušeli na vlastní kůži, co nejvíc odvádí pozornost od řízení. Vyhrála navigace.

Foto: Profimedia.cz

Navigaci je bezpečnější nastavit před cestou nebo bezpečně zastavit.

Článek

Za volantem tito dva lidé zkoušeli tradiční věci, jaké často mnozí řidiči dělají – telefonovali, psali SMS, jedli, pili, ladili rádio i navigaci… jako naprosto nejhorší věc, která odvádí pozornost od řízení, je jasně programování navigace a následuje psaní SMS. Až na pátém místě je telefonování.

Je tedy jasné, že je mnohem lepší navigaci nastavit před cestou nebo bezpečně zastavit, protože nastavit navigaci za jízdy je extrémně nebezpečné.

Nic to ovšem nemění na tom, že telefonování za jízdy je jedním z „nejsmrtelnějších hříchů“ na silnici. Navigaci si totiž za jízdy nastaví jen málokdo. Ovšem to telefonování je problém mnohem masivnější. Testy prokázaly, že i telefonování s hands-free je velmi problematické, protože se řidič soustředí na hovor a nikoliv na situaci na silnici. Stále je řízení během telefonování nebezpečnější, než kdyby měl řidič v krvi 0,8 promile alkoholu!

Mobil horší než alkohol

Testy, které provedli v USA, Velké Británii, Holandsku i Německu ukázaly prakticky to samé. Reakce řidiče na překážku před vozidlem je pomalejší o padesát procent než při plném soustředění. S alkoholem v krvi se tato reakční doba prodloužila o třicet procent.

Neuvěřitelná jsou i data mobilního operátora AT Už v roce 2016 zjistil, že čtyři z deseti řidičů při jízdě sledují sociální sítě a tři z deseti surfují po internetu. Každý pátý britský řidič pak přiznal, že při řízení komunikuje po sociálních sítích s kamarády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám