Hlavní obsah

V Monaku představili nový model létajícího auta

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská firma AeroMobil představila ve čtvrtek na výstavě Top Marques Monaco nový model létajícího automobilu. Podle plánu by stroj měl jít do prodeje již letos. Stal by se tak prvním komerčně dostupným létajícím autem na světě.

Foto: Aeromobil

Sériové provedení létajícího automobilu od společnosti Aeromobil

Článek

Firma AeroMobil by letos měla přijímat závazné objednávky a dodávky zákazníkům by se měly rozběhnout v roce 2020.

„Nový AeroMobil bude k dispozici v limitované edici 500 kusů a bude se prodávat v ceně mezi 1,2 až 1,5 milionu eur (32 až 40 milionů korun), v závislosti na požadavcích zákazníka.

Foto: Aeromobil

Do aeromobilu usedl i monacký kníže Albert

Vynálezce odchází

Společnost AeroMobil vznikla v roce 2010. Před výstavou v Monaku představila v letech 2013 a 2014 dva starší prototypy létajícího auta.

V květnu 2015 se prototyp zřítil na letišti v Nitře na západě Slovenska. Ačkoli stroj, který pilotoval jeho vynálezce Štefan Klein, spadl z výšky více než 200 metrů, pilot utrpěl jen lehká zranění, protože se mu ještě ve vzduchu podařilo aktivovat padák, a ztlumit tak náraz na zem.

V den světové premiéry slovenská média napsala, že autor létajícího automobilu Klein firmu AeroMobil opouští. Chce se prý věnovat vývoji prototypů v nových oblastech dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám