Hlavní obsah

Fanoušci Dodge Viperu se skládají na nový rychlostní rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodge Viper ACR drží několik rekordů v USA i jinde na světě. Dlouho měl i ten o nejrychlejší kolo na okruhu v Nürburgringu u sériových aut. Byl pokořen, ale fanoušci si myslí, že by to zvládl lépe. A tak shánějí peníze, aby mohli tento rekord zase uzmout „pro sebe”.

Foto: Dodge

Dodge Viper ACR

Článek

V roce 2011 zajel Dodge Viper ACR rekord severní smyčky Nürburgringu v čase 7:12:13. Ovšem za pár let byl pokořen vozem Porsche 918 s časem 6:57:00.

Skupinka majitelů a hlavně fanoušků tohoto ďábelského amerického vozu si ale myslí, že by mohli vzít rekord zpátky. Že auto na to má. A tak se pomocí crowdfundingu skládají na jeho překonání.

Foto: Dodge

Dodge Viper ACR

Chtějí vybrat 159 000 dolarů, tedy přes čtyři milióny korun, což by mělo stačit na pronájem okruhu, plat profesionálnímu závodnímu jezdci, převoz dvou vozů Dodge Viper ACR z USA do Evropy a také pětidenní pobyt pro 92 lidí.

Cena vozu se do částky nezapočítává, protože dealer z Texasu s příznačným názvem Viper Exchange zapůjčí oba vozy zdarma.

Foto: Dodge

Dodge Viper ACR

Připomeňme si, co je tohle auto vlastně zač. Je to jedna z největších bestií, která kdy byla v Americe postavena. Pod kapotou pracuje vidlicový desetiválec o objemu 8,4 litru, který produkuje výkon 418 kW (645 koní) a točivý moment 813 Nm. To vše se přenáší pouze na zadní kola.

Verze ACR má navíc speciální bodykit, jehož součástí je i gigantické zadní křídlo. Jeho přítlak je největší ze všech vozů, co se dosud sériově vyrábí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám