Hlavní obsah

Mercedes dostal povolení testovat samořiditelná auta v provozu

Už i v Evropě, konkrétně v Německu, se budeme setkávat s autonomními vozy, které budou testovány ve standardním silničním provozu. Německé úřady nyní vydaly speciální povolení pro značku Mercedes.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Generation EQ

Článek

Před Vánoci oznámilo BMW plán testovat v okolí Mnichova autonomní vozidla, a to od roku 2021. Konkurenční Mercedes pak zveřejnil zprávu, že od německých úřadů už dostal povolení pro testování vozidel bez řidiče nové generace.

Nová auta koncernu Daimler, vybavená novým autonomním operačním systémem (Daimler Autonomous Vehicle Operating System / DAVOS), novou generací senzorů Lidar a navigačními systémy nadcházející generace, však úplně bez řidiče nebudou. Dokonce budou muset mít hned dva řidiče, tedy techniky, kteří budou mít vůz v každém okamžiku pod kontrolou.

To, že německé úřady posvětily takové testování, je dobrá zpráva pro všechny značky světa, vždyť německý trh je ten nejdůležitější v Evropě a drtivá většina automobilek se soustředí právě na náročné německé zákazníky.

Mercedes plánuje stále rozvíjet své koncepty elektromobilů s moderními komunikačními i autonomními technologiemi, což už dávno dělá. Připomeňme si třeba koncept Generation EQ z pařížského autosalonu. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes Generation EQ

Za zmínku stojí i užitkový Vision Van Concept [celá zpráva].

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vision Van

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám