Hlavní obsah

Volvo postaví nejdelší autobus světa. Uveze 300 lidí

Nejdelší autobus světa postaví Volvo. Bude mít na délku 30 metrů a uveze 300 lidí. Bude jezdit v jihoamerických státech, kde se zapojí do systémů BRT.

Foto: Volvo

Volvo Gran Artic 300

Článek

V Praze začal nedávno také jezdit extrémně dlouhý autobus Van Hool AGG 300. Ale je o celých pět metrů kratší, než nový Gran Artic 300. [celá zpráva]

Foto: Volvo

Volvo Gran Artic 300

Nový nejdelší autobus světa totiž bude měřit 30 metrů a překoná tak všechny konkurenty i vlastní, dosud nejdelší model Super Artic 210, který měří 22 metrů. Stavba takového kolosu je reakcí na požadavky jihoamerických systémů BRT, tedy Bus Rapid Transit, jindy nazývaných Metrobus, což je systém rychlé autobusové vysokokapacitní dopravy ve vyhrazených pruzích nebo zvláštních koridorech. Je to vlastně náhrada za metro a autobusy jezdí v podstatě nepřetržitém sledu.

Nový autobus získá titul nejdelšího, ačkoli na světě je ještě jeden skoro o metr delší. Je to AutoTram Extra Grand, který byl testován v Drážďanech v roce 2012. Jenže to šlo o výzkumný projekt, který se nikdy do standardního provozu nedostal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám