Hlavní obsah

Elektro-hybridní pickup má dobýt Ameriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak skloubit požadavky na rychlou elektrifikaci automobilů v USA s velkou oblibou v pickupech? Spojit to dohromady. Velké koncerny v tomhle zatím mlčí, tak je tu malá společnost Workhorse Group.

Foto: Workhorse Group

Workhorse W-15

Článek

Po odeznění ekonomické krize se zase dostaly do popředí velké pickupy. Ford F-150 se prodává jako nikdy předtím, stejně jako například Ram 1500 nebo Chevrolet Silerado. Jenže emisní předpisy se stále víc zpřísňují a lidé jezdící místně ekologickými vozy mají mnoho výhod.

Ford, GM ani Fiat-Chrysler ale zatím na tuhle výzvu neodpověděli, a tak je tu firma Workhorse Group, která už léta připravuje elektrické rozvážkové vozy, náklaďáky a speciály. Nový pickup W-15 je takovým elektromobilem s doplňkovým spalovacím motorem.

Foto: Workhorse Group

Workhorse W-15

Základem je totiž dvojice elektromotorů – jeden na každé nápravě. Ty pak mají zásobovat elektřinou velké Li-On akumulátory od Panasonicu. Umístěny jsou pod podlahou kabiny, vsazené do žebřinového rámu, takže neomezují posádku ani náklad. Celková hmotnost skoro šest metrů dlouhého vozu je přes tři tuny. Ovšem užitečná hmotnost je jedna tuna.

Nás ale zajímá dojezd. Ten je 128 km. Pokud dojde energie v akumulátorech, naskočí spalovací motor, který jim bude dodávat energii. Tento „range-extender“ (jak se doplňkovému spalovacímu motoru odborně říká), prodlouží dojezd na víc než 500 km.

Auto má být extrémně bezpečné. Jeho deformační zóna má být dlouhá skoro osmdesát centimetrů. Navíc má být vybaveno moderními bezpečnostními systémy, jako je automatické brzdění nebo udržování vozu v pruhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám