Hlavní obsah

Formule pro civilisty zrychlí na 320 km/h za 10 sekund

Společný projekt Aston Martinu a závodní stáje Red Bull F1 - nový supersportovní vůz, má poněkud přesnější obrysy. Objevily se totiž částečné technické údaje vozu, které vyrazí dech.

Foto: Aston Martin

Aston Martin AM-RB 001

Článek

Auto s názvem AM-RB 001 bude rychlejší než formule 1. Sice nabídne karoserii, do které se usadí dva cestující, ale zase jej nebudou svazovat předpisy závodní federace. Takže například půjde používat speciální aerodynamiku podvozku, kde speciální kanály vytvářejí pod autem podtlak, a tak ani nebude muset používat velké zadní křídlo, jako to má monopost F1. První informace o voze jsme vám nabídli ve zvláštním článku. [celá zpráva]

Foto: Aston Martin

Aston Martin AM-RB 001

Díky opravdu dokonalé aerodynamice se AM-RB 001 udrží na silnici jako žádné jiné auto světa. V zatáčkách by mělo dosahovat bočního přetížení až 4G! Pro srovnání – závodní formule 1 zvládne 3,5G a McLaren P1 GTR jen 2,5G. Takže to bude znamenat, že auto se protáhne zatáčkou mnohem vyšší rychlostí, a tak bude mít jistě u každého výjezdu solidní náskok.

Ale ani na rovinkách nebude ztrácet. Představte si, že za pouhých deset sekund zrychlí AM-RB 001 na rychlost 320 km/h! Za tuhle dobu klasické auto jede stovkou, sporťáky tak 150 km/h a Ferrari Enzo 200 km/h. Tahle hodnota je na absolutním vrcholu všech tabulek, jaké kdy byly sestaveny.

Foto: Aston Martin

Aston Martin AM-RB 001

Pomoct k tomu má i extrémní karoserii, která i přes kompletní kapotáž a velký dvanáctiválcový motor s hybridním systémem KERS, by neměla v kompletu celého vozu přesáhnout jeden tisíc kilogramů.

Doufejme, že projekt bude dotažen do konce a všechny tyto informace budou pravdivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám