Hlavní obsah

Pininfarina postaví vodíkový sporťák v deseti kusech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošním ženevském autosalonu se objevil koncept Pininfarina H2 Speed. Tenhle supersport na vodík ale přejde do výroby, byť ho bude vyrobeno jen deset kusů.

Foto: Pininfarina

Pininfarina H2 Speed

Článek

Silvio Pietro Angori, současný ředitel Pininfariny, řekl pro Automotive News, že tohle je cesta, kterou se chce firma ubírat. Postavit deset kusů pro opravdu vážné zájemce. Nic víc. Deset exkluzivních kousků s určitě neskutečnou cenou.

Foto: Pininfarina

Pininfarina H2 Speed

Foto: Pininfarina

Pininfarina H2 Speed

Pininfarina H2 Speed se nejdřív představí v ještě jednom prototypu, který patrně bude mít blíž k výrobním vozům a měl by být již technicky připravený. Ten, co byl teď na autosalonu, byla zatím jen maketa. A pak přijde na řadu deset kusů.

Ani jeden ale nebude homologován na silniční provoz. To by bylo příliš nákladné. A tak noví majitelé budou muset auto kupovat jen pro případné jízdy na okruzích nebo do svých sbírek.

Pod kapotou budou mít prý některý z podvozků závodních vozů řady LMP2 a k tomu elektrické ústrojí s dvojicí elektromotorů. Ty by měly mít výkon minimálně 370 kW. Maximální rychlost by měla být někde kolem třístovky a zrychlení 0-100 km/h by mělo být pokořeno lehce nad tři sekundy. Energii budou dodávat palivové články, tedy vodík, který v nich bude v reakci s kyslíkem uvolňovat elektrony a slučovat se do vodní páry.

Foto: Pininfarina

Pininfarina H2 Speed

První auto by mohlo být u zákazníka v průběhu roku 2018. Cena? Určitě nijak malá, ale odhaduje se, aby se to firmě vyplatilo, že by neměla spadnout pod 2,5 miliónů dolarů (přes 60 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám