Hlavní obsah

První Shelby Cobra byla prodána za rekordních 324 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Americe padaly rekordy. Během víkendu vyměnilo své vlastníky ohromné množství aut. Mezi nimi vynikaly dva vozy, které se prodaly za rekordní částky: první Shelby Cobra a Jaguar D-Type.

Foto: RM Sotheby's

Shelby Cobra (1962)

Článek

V Kalifornii, na Pebble Beach (někdo zná možná lépe pod názvem města Monterey), se konala přehlídka automobilové krásy.

Ukázaly se tu opravdové unikáty, staré krásné stroje i nové koncepty. K vidění byl například i Mercedes Maybach S600 Coupé. [celá zpráva]

Foto: RM Sothebys

Shelby Cobra (1962)

Během víkendu se ale dražily i další úžasné automobilové kousky. Mezi nimi pak vynikly Shelby Cobra a Jaguar D-Type. Proč zrovna tyhle dva vozy?

Začneme Shelby Cobrou s výrobním číslem CSX 2000. Šlo totiž o úplně první model Shelby Cobra, který byl kdy vyroben. Více jsme o něm psali již dříve. [celá zpráva]

Foto: RM Sothebys

Shelby Cobra (1962)

Očekávalo se, že auto by mohlo být prodáno za velmi zajímavou cenu. Přece jen první Shelby Cobra je opravdu úžasný kousek.

Předpokládalo se, že by mohla výsledná cena atakovat předchozí americký rekord v prodeji, což byl Ford GT40 Gulf / Mirage z roku 1968, který byl prodán za 11 miliónů dolarů (264 miliónů korun).

Realita byla ale zcela jiná. Výsledná cena vyskočila na 13,75 miliónu dolarů, což je v přepočtu 324 miliónů korun. Jde tedy o novou rekordní prodejní částku.

Foto: RM Sothebys

Jaguar D-Type (1955)

Druhý vůz je Jaguar D-Type z roku 1955. Jde o jediný Jaguar C- nebo D-Type, který kdy vyhrál závod v Le Mans. Stalo se tak v roce 1956, když vůz řídil Ecurie Ecosse.

Foto: RM Sothebys

Jaguar D-Type (1955)

Další věc, proč je auto tak zajímavé, je, že šlo vlastně o první závodní model D-Type. A neposlední důvod je také ten, že za celou dobu jeho existence jej vlastnili jen dva majitelé. Ten poslední jej měl ve sbírce šestnáct let.

Výsledná cena 21 780 000 dolarů, což je v přepočtu 522,7 miliónu korun, je tak rozhodně oprávněná. Jaguar D-Type je tak nejdražší anglický stroj prodaný v aukci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám