Hlavní obsah

Bentley uvedlo bentayagu ve speciální edici pro rybáře

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejluxusnější SUV na světě má svou první speciální edici. Jmenuje se Fly Fishing by Mulliner a jak už název napovídá, zaměřuje se na rybáře. Hodně bohaté rybáře.

Foto: Bentley

Bentley Bentayga Fly Fishing by Mulliner

Článek

Automobilky tu a tam přicházejí se speciálními edicemi svých modelů, aby podpořily jejich prodej. Nedávno třeba Škoda přišla s edicí Kofola, nad jejímž smyslem si leckdo mohl hlavu ukroutit. A mnoho smyslu nám nedává ani model Bentayga Fly Fishing by Mulliner.

Co vše se změní? V zavazadlovém prostoru přibydou tři nádherné kufry čalouněné pravou kůží a zkrášlené leštěným hliníkem. Uvnitř plně vyjímatelných kufříků dodávaných firmou Mulliner najdete veškeré potřeby pro muškaření, dále zde jsou čtyři složené pruty a dva podběráky. Podlaha v zavazadlovém prostoru je z voděodolného materiálu.

Foto: Bentley

Bentley Bentayga Fly Fishing by Mulliner

Další novinkou je možnost promítnout „uvítací logo”, když otevřete přední dveře. Buď zde v noci uvidíte logo Bentley, nebo Mulliner. Nároční zákazníci si mohou nechat promítací logo vyrobit na míru.

Britský výrobce nespecifikoval, kolik hodlá vyrobit bentayag v této rybářské edici a neznámou je dokonce i prodejní cena. Cena nejdražšího SUV světa se ve standardním provedení pohybuje od 3,5 do 6,5 miliónu korun.

Foto: Bentley

Bentley Bentayga Fly Fishing by Mulliner

Jediné SUV, co jede přes 300 km/h

První SUV s logem Bentley patří k těm největším na trhu. Na délku měří 5141 mm, je široké 1998 mm a vysoké 1742 mm. Rozvor náprav, tedy parametr, který zásadně určuje prostor pro nohy zadních cestujících, je bezmála třímetrový (2992 mm). Zato na zavazadla se tolik nemyslelo – kufr nabídne pouhých 430 litrů v základním uspořádání. A samozřejmě nejde o žádného drobka – Bentley udává hmotnost 2442 kilogramů.

Šestilitrový dvanáctiválec nabízí 447 kW, tedy 608 koní. Točivý moment vrcholí při hodnotě 900 Nm v rozmezí 1250–4500 otáček. Dvanáctiválec je spojen s osmistupňovým automatem od věhlasné firmy ZF. Poháněna jsou všechna čtyři kola. Jejich velikost je minimálně 20, nejvýše 22 palců.

Foto: Bentley

Bentley Bentayga Fly Fishing by Mulliner

Monstrózní W12 TSI zaručuje, že i takovýto kolos se v provozu pohybuje mimořádně svižně. Takže stovka je otázkou 4,1 sekundy, nejvyšší rychlost přesahuje (byť velice těsně) třístovku – konkrétně 301 km/h.

Motor W12 nebude jedinou pohonnou jednotkou pro bentayagu. Později přibude i plug-in hybrid a turbodiesel (pravděpodobně osmiválec).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám