Hlavní obsah

Superauto Dodge Viper ještě vylepšili. Dostalo 808 koní

Dodge Viper je superauto. Je to poslední z klasických velkoobjemových amerických bestií. Jenže ne každému asi stačí jeho 645 plnokrevných koní. A tak u Hennessey připravili tuning, který stádečko rozšíří až na 808 koní.

Hennesey Venom 800Video: Hennesey

 
Článek

Začneme klasickým Dodgem Viper. Jeho vidlicový desetiválec o objemu 8,4 litru nenechává nikoho na pochybách, že tohle je opravdu on – ten poslední americký velkoobjemový bijec. Jenže jeho dny jsou sečteny a jen nejvyšší vedení značky ví, jestli neskončí zcela bez náhrady na věčné časy.

Ale kdo ho má, ten si libuje, jak strašný výkon (481 kW v základní výbavě) a především točivý moment (812 Nm) posílá na zadní kola. U první generace vozu to bylo tak divoké, že mnoho majitelů skončilo ve svodidlech, když tu šílenou sílu nedokázali ukočírovat a zadek je při akceleraci předběhl.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom 800

Foto: Hennessey

Hennessey Venom 800

Jenže pro všechny, kteří si s tím poradit dokážou, tu je nová úprava firmy Hennesey, která je známá svým supersportem s ambicemi na nejrychlejší silniční sériové auto planety. Ale zatím mají potvrzené jen nejrychlejší otevřenou verzi. [celá zpráva]

Nová kreace na bázi viperu se jmenuje Hennesey Venom 800. Dodali desetiválci pár drobností – přeplňování ohromnými turbodmychadly, mezichladič stlačeného vzduchu, vysoce průtočné vstřikovače, nerezový výfuk, sportovní oleje a filtry, nový motormanagement a další kousky. Mezi ně třeba patří i zaměření na dynamometru a testování na silnici (přes 100 mil).

Takže majitel nedostane nic nevyzkoušeného a všechno je pečlivě prověřeno. Mimochodem záruka na úpravu je jeden rok nebo 12 000 mil (19 300 km).

Foto: Hennessey

Hennessey Venom 800

Na videu můžete vidět, jak taková mrcha s výkonem 808 koní (602 kW) a točivým momentem 1071 Nm dokáže cvičit. Však také umí zrychlit na stovku za 2,9 s. Maximální rychlost ani cenu Hennessey neuvádí. Výborné je, že kdokoli přijde s jakýmkoli vozem Dodge Viper z výrobních let 2013 až 2017, může tuhle úpravu dostat. A je jedno, jestli bude mít základní verzi nebo třeba ACR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám