Hlavní obsah

Část slavné silnice Route 66 bude ze solárních panelů

Ministerstvo dopravy v americkém státě Missouri schválilo projekt, který nahradí část slavné silnice Route 66 hexagonálními solárními panely. Půjde o pilotní projekt, který má k této technologii i k silnici opět připoutat pozornost a získat pro ni více peněz.

Foto: Missouri Department of Transportation

Solární silnice v Missouri

Článek

Část americké historické silnice Route 66 bude nahrazena nejmodernější technologií, která dosud nebyla nikde pořádně využita.

Jde o speciální odolné solární panely hexagonálního tvaru, které se spojí dohromady a pokryjí tak celou silnici, včetně chodníků. Bude tak zároveň vyráběna elektrická energie, která se jednak dodá do sítě, ale také bude využita na funkčnost diod obsažených v každém panelu.

Ty mohou svítit a vytvářet jakékoli dopravní značení – od jízdních pruhů, přes rychlostní limity až po příkazové a zákazové značky.

Foto: Missouri Department of Transportation

Solární silnice v Missouri

Povrch solárních disků není hladký, ale má na sobě výstupky, takže není kluzký. Navíc mají disky jednu speciální vlastnost – když bude sníh a mráz, dokážou si elektricky přitopit. Odpadá tedy jakákoli nutnost sníh odhrnovat nebo dokonce chemicky odstraňovat.

Celý projekt je založen na typu crow-funding, tedy na přispívání jednotlivců po malých částkách na dané dílo, aby bylo možné vytvořit co největší část silnice.

Navíc bude celá akce silně propagována v médiích a má tak do silničně-solárního byznysu ´nalít´ větší množství peněz, aby se mohly stavět nové a nové silnice tohoto typu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám