Hlavní obsah

Digitální technologie snižují spolehlivost vozů, varuje americký časopis

Technologie pro úsporu spotřeby, zejména pokročilé převodovky, spolu s digitálními multimediálními systémy zvyšují závadovost a snižují spolehlivost automobilů. Plyne to z každoročního průzkumu automobilové spolehlivosti, který zveřejnil americký časopis Consumer Reports.

Foto: Reuters

Teslu model S vlivný americký časopis úplně přestal doporučovat.

Článek

U vozů, které používají úsporné převodové technologie s osmi či devíti rychlostmi a dvěma spojkami, je podle průzkumu patrný „trend stále větších potíží".

Tyto problémy srazily v pořadí spolehlivosti dolů vozy Honda, Nissan, Jeep a dalších značek. Řidiči u nich zaznamenali obtížné řazení, poruchy spojek a u některých těchto aut se musely převodovky během prvního roku vyměňovat i dvakrát, uvádí Consumer Reports podle agentury AP.

Akcie Tesly po zprávě klesly o deset procent

Nejspolehlivějšími značkami zůstávají čtvrtý rok po sobě japonské značky Lexus a Toyota ze skupiny Toyota Motor, které u svých nejnovějších modelů nechaly starší převodovky. První pětku doplňují značky Audi, Mazda a Subaru. Nejhůře dopadly značky Infiniti ze skupiny Nissan, Cadillac od GM, Ram, Jeep a Fiat ze skupiny Fiat Chrysler. Pozorně sledovaný průzkum hodnotil spolehlivost nejnovějších modelů 28 značek na základě odpovědí majitelů 740 000 vozů.

Akcie Tesly po zprávě klesly o deset procent. Majitelé vozů Model S byli sice spokojeni s jejich jízdními vlastnostmi, hlásili ale „celou řadu závad", které se týkaly zejména hnacího ústrojí, nabíjecího zařízení a displejů na palubní desce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám