Hlavní obsah

První pancéřovaný Range Rover odolá výbuchu o síle 15 kg TNT

Range Rover představil první pancéřovaný vůz, který postavila jeho zvláštní divize Special Vehicle Operations. Odolá AK-47, granátům pod vozem i blízko vybuchlé náloži TNT o hmotnosti 15 kg.

BEZ KOMENTÁŘE: Range Rover SentinelVideo: Range Rover

 
Článek

O pancéřovaná vozidla se v mnoha případech starají speciální firmy. Asi nejznámější jsou Texas Armoring nebo Incas. Ale i firemně připravená auta mají dobrý zvuk, protože není na první pohled vidět, že se nějak liší od klasických vozů. V tom vládne Mercedes.

Foto: Range Rover

Range Rover Sentinel

Nově má vlastní pancéřované vozidlo i Land Rover, když divize na speciální objednávky SVO připravila první pancéřovaný Range Rover. Jmenuje se Sentinel a základem je speciální šestidílná bezpečnostní klec kolem prostoru pro posádku.

Samozřejmě že tu jsou speciální bezpečnostní skla, která jsou navíc vzadu zcela pevná, vepředu u řidiče jdou stáhnout jen o 10 cm. Pneumatiky typu runflat, tedy s možností jízdy i s úplnou ztrátou vzduchu z plášťů, hasicí systém nebo obrněný motor tu také nesmí chybět. Zajímavý je třeba nouzový východ mezi zadními sedadly.

Foto: Range Rover

Range Rover Sentinel

Foto: Range Rover

Range Rover Sentinel

SVO vzali k přestavbě na Sentinel to nejlepší, co Range Rover nabízí – luxusní provedení Autobiography. Pod kapotou je benzínový třílitrový šestiválec s výkonem 250 kW.

A co auto dokáže? Především se bránit útokům palných zbraní. Tady zvládá certifikaci VR8, to znamená útok puškami BZ-API (AK-47) s kalibrem 7.62 x 39 mm. Kulky mohou být vpředu zploštělé, celoolověné i tvrzené HCI. Odolá i v simulátoru účinku střepin, a to až do ráže 20 mm.

Foto: Range Rover

Range Rover Sentinel

Z výbuchů odolá klasickému ručnímu granátu DM51 vybuchlému pod i nad autem a také u automobilu (nikoli pod ním) vybuchlé náloži o síle 15 kg TNT.

Auto bude v nabídce za zhruba jedenáct miliónů korun, ale majitele může hřát u srdce, že záruka na vůz je tři roky nebo 80 000 km.

Foto: Range Rover

Range Rover Sentinel

Reklama

Výběr článků

Načítám