Hlavní obsah

Žebříček spolehlivosti německého TÜV ovládl Mercedes SLK a Audi A6

Nejspolehlivějšími zánovními vozy jsou Mercedes SLK, Audi A6 a Mercedes GLK. Nejméně spolehlivé na 127.-129. místě jsou Dacia Logan, Alfa Romeo MiTo a Fiat Panda. Škoda Auto skončila v žebříčku nejvýše na 35. místě se svým modelem Yeti. Vyplývá to ze statistiky německých technických kontrol TÜV Report.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-Benz SLK

Článek

Po několika letech poprvé klesl průměrný podíl závad při kontrolách, a to o 1,4 procentního bodu na 23,5 procenta.

Mercedes SLK vykázal po třech letech provozu 2,4 procenta vážnějších závad, což je nejnižší výsledek dosažený ve statistikách TÜV. Audi A6 dosáhlo průměru 2,9 procenta a SUV Mercedes GLK 3,6 procenta. Loňský vítěz Opel Meriva skončil s 5,4 procenta vad nejlépe mezi velkoprostorovými vozy. Německé značky obsadily v kategorii tříletých aut v žebříčku spolehlivosti prvních deset míst.

Naproti tomu Dacia Logan vykázala 15,7 procenta vážných závad, což znamená, že každý šestý vůz musí do opravny poté, co byl poprvé na technické kontrole. Mito vykázalo 15,6 procenta závad a Panda 14,8 procenta.

Nové škodovky dopadly dobře

Nad průměrem 8,4 procenta aut s vážnými závadami se umístily celkem čtyři modely tuzemské Škody. Nejlepší Škoda Yeti na 35. místě vykázala vážné závady v 6,7 procenta případů, další model Roomster (38.) vykázal 6,8 procenta závad, Fabia (49.) 7,1 procenta a Superb (70. místo) s 8,2 procenta. Naopak pod průměrem skončila předchozí generace Octavie s 10,7 procenta závad a celkovým 104. místem. V Kolíně vyráběná Toyota Aygo vykázala 7,5 procenta vad a Hyundai i30 z Nošovic pak 11,2 procenta závad.

Většina vykázaných problémů u vozidel se týká osvětlení. U tříletých vozů má závadu na světlech 6,9 procenta aut, u jedenáctiletých je to pak téměř 32 procent vozů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Do TÜV Reportu se promítají výsledky technických kontrol všech společností TÜV v Německu. Celkově statistika čerpala z více než 8,5 miliónu kontrol provedených od července 2013 do června 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám