Hlavní obsah

Poptávka po celoročních pneumatikách loni klesla o třetinu

Poptávka po celoročních univerzálních pneumatikách se loni snížila o 35 procent. Motoristé raději kupují zimní a letní pneu zvlášť. Zatímco sezónní pneu loni zdražovaly, průměrná cena celoročních klesla o téměř dvě procenta na 1682 korun.

Článek

Celoroční pneumatiky zůstaly loni doménou uživatelů terénních vozů SUV a řidičů z velkoměst. Pořizovali si je nejčastěji lidé z Prahy, Brna a Bratislavy. "Obrat celoročních pneumatik na celkových prodejích ve výši 2,3 procenta je známkou minimálního zájmu o kompromis v jízdních vlastnostech. Aktivní řidiči dávají přednost specializovaným pneumatikám pro zimní i letní období," uvedl ředitel Pneumatiky.cz Schwangmaier.

Pro motoristy je výhodnější pořizovat specializované pneumatiky pro letní a zimní období. Ze zákona plyne povinnost používat v zimě pneumatiky s hloubkou vzorku minimálně čtyři milimetry na všech kolech. Řidič, který používá zimní pneumatiky od listopadu do konce března, sjede vzorek logicky méně, než řidič s celoročními pneumatikami za 12 měsíců. U celoročních pneumatik tak může docházet k situacím, kdy pneumatiky již nevyhovují normám pro zimní období, ale v létě by se na nich dalo ještě jezdit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám