Hlavní obsah

Jaguaru poprvé od července 2011 klesl prodej

Prodej aut britské značky Jaguar Land Rover (JLR) se v září snížil o čtyři procenta a zaznamenal první pokles od července 2011. Zpráva není dobrá pro indickou automobilku Tata Motors, která je mateřskou firmou JLR, protože britská luxusní značka se na celkovém zisku Tata Motors podílí 90 procenty a je hlavním pohonem jejího růstu.

Článek

JLR prodala v září 26 461 vozů. V srpnu prodej automobilky stoupl o 13 procent, růst však prudce zpomalil ze 40 procent v předchozích třech měsících. JLR v posledním roce pomáhal zájem o nový model Evoque a úspěch na rozvíjejících se trzích, jako například v Číně.

Tata dodala, že její celkový prodej se snížil také o čtyři procenta na 103 656 vozů. Rovněž Tata zaznamenala pokles prodeje poprvé od července 2011.

Tata Motors koupila JLR v roce 2008 za 2,3 miliardy USD (44,3 miliardy korun). Britská automobilka jí pomáhala vyrovnat pokles prodeje osobních a nákladních vozů vlastní značky v Indii, kde poptávku po nových autech poškodilo ochlazení ekonomického růstu a vysoké úrokové sazby. Ve druhém čtvrtletí se JLR podle agentury Reuters podílela na konsolidovaných příjmech Tata Motors 70 procenty a na zisku zhruba 90 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám