Hlavní obsah

Daimler chce zdvojnásobit výrobu Mercedesů v Maďarsku

Německá automobilka Daimler plánuje expanzi své továrny v Maďarsku. Výroba v závodě by se měla do roku 2015 zdvojnásobit na 300 000 vozů ročně. Informoval o tom maďarský list Napi Gazdaság s odvoláním na tři nejmenované zdroje obeznámené se situací.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Šéf Daimleru Dieter Zetsche

Článek

Podle listu má rozšiřování kapacity výroby začít příští rok a Daimler do něj investuje několik desítek miliard forintů. Daimler prý již rovněž kontaktoval kvůli projektu maďarskou vládu.

Mluvčí automobilky agentuře Reuters potvrdil, že firma uvažuje o rozšíření výroby. Žádné rozhodnutí však podle něj zatím nepadlo. Maďarské ministerstvo hospodářství uvedlo, že jakékoliv další rozšíření výroby by uvítalo, dále se však ke zprávě odmítlo vyjádřit.

Závod Daimleru se nachází ve městě Kecskemét, zhruba 100 kilometrů jihovýchodně od Budapešti, a je prvním závodem firmy v zemích střední a východní Evropy. Komerční výrobu vozů Mercedes třídy B automobilka zahájila letos v květnu. Celkové náklady na výstavbu činily 800 miliónů eur a závod je jednou z největších přímých investic v Maďarsku.

Daimler již v březnu uvedl, že plánuje v Maďarsku kromě vozů třídy B začít v příštím roce vyrábět i nové kupé. Podle listu již v továrně začala zkušební výroba tohoto nového čtyřdvéřového kupé.

Závod v Maďarsku má rovněž konkurenční automobilka Audi, která patří do skupiny Volkswagen. Také Audi se rozhodla zvýšit výrobu v zemi, produkce závodu automobilky by se měla od roku 2013 zvýšit na 125 000 vozů ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám