Hlavní obsah

Čtyři Toyoty Hilux dojely na jižní pól

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři speciálně upravené Toyoty Hilux se po vlastní ose vydaly na jižní pól a zpět. Cesta byla dlouhá 4600 kilometrů. Pořad Top Gear v minulosti udělal něco podobného a vyslal Toyoty Hilux na severní pól.

Článek

Nešlo pochopitelně o sériové modely, několik podstatných úprav na vozech udělala firma Arctic Truks, která se specializuje na přípravu Hiluxů do extrémních podmínek.

Mezi hlavní změny patří speciální pneumatiky na sníh, speciální letecké palivo, které nezamrzá ani při extrémních teplotách, dále větší světlá výška, jinak nastavená redukční převodovka ale i naviják a přívěsný vozík.

Průměrná teplota se během cesty pohybovala kolem minus 40 stupňů Celsia, nejnižší zaznamenaná teplota má hodnotu – 56 stupňů Celsia. Automobily se pohybovaly ve výšce až 3400 metrů nad mořem. Průměrná spotřeba leteckého paliva Jet A-1 dosahovala padesáti litrů na sto kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám