Hlavní obsah

Brazilské samba vlaky mají dlouhou tradici. Jezdí ale jen jednou ročně

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý prosinec se po brazilském Riu rozjedou speciální vlaky. Cestující v nich se výjimečně netouží dostat z jednoho bodu do druhého, ale hlavně se pobavit, zatančit si a zazpívat. V takzvaném samba vlaku totiž při příležitosti mezinárodního dne stejnojmenného hudebního a tanečního stylu lidé slaví a užívají si přátelskou a uvolněnou atmosféru. Samba vlaky jsou také velkým tahákem na turisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tradiční samba vlak vyrazil na jízdu po Rio de JaneiruVideo: AP

 
Článek

Letos vyjel samba vlak první prosincovou sobotu a pro mnohé místní to byla velká událost, ostatně jako vždy. Z jízdy po železnici za doprovodu živelné muziky se totiž stala neodmyslitelná tradice, která doprovází další oslavy mezinárodního dne samby, jež se konají po celém Rio de Janeiru a vlastně i celé Brazílii.

Vlaky se během dne vypraví čtyři, každý s osmi vagóny. Vyjíždějí z nejdůležitější stanice ve městě Central do Brasil a míří do čtvrti Oswaldo Cruz. Ta je totiž považována za samotnou kolébku temperamentní samby.

Cesta vlakem je jakýmsi symbolickým uctěním památky těch, kteří žánr v zemi zpopularizovali a měli vlakem jezdívat po stejné trase. Má se za to, že se začátek tradice datuje konkrétně do roku 1920 a je spojován s osobou „sambisty“ Paula da Portela. Ten se svými kolegy totiž hrával ve vlacích, aby se vyhnul policii, která jejich vystoupení často přerušovala.

Vstupenkou na palubu vlaku je pro tento speciální den kilogram jídla, který je posléze darován charitám a potřebným. Podle agentury AP vlaky letos navštívily stovky lidí a oslav mezinárodního dne samby se po celém městě zúčastnilo na 120 000 nadšenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám