Hlavní obsah

Atopický ekzém dokáže potrápit

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědění zarudlé kůže, neustálé škrábání a probdělé noci. I tak by se dalo charakterizovat jedno z nejnepříjemnějších onemocnění, které mnohé jedince provází od útlého dětství a někomu se vrací i v dospělosti. Kdo to nezažil, těžko si umí představit, jaké trápení atopický ekzém přináší.

Foto: Profimedia.cz

Zánětlivá ložiska se nejčastěji objevují na obličeji, krku, loktech, zápěstích, pod koleny a na nártech.

Článek

Za atopii může hned několik faktorů - od dědičnosti, stravy, hormonální nerovnováhy po špatné životní prostředí a zimu. Dochází k narušení kožní bariéry, ale i ke zvýšené reakci imunitního systému na některé látky.

Podle nejnovějších vědeckých objevů je za atopii také spoluzodpovědný i tzv. mikrobiom – společenství mikroorganismů v našem těle, unikátní u každého z nás, jehož hlavní úlohou je chránit kůži před záněty a dalšími negativními projevy, včetně atopické dermatitidy.

„Kůže plní funkci bariéry a brání náš organismus pomocí kyselého kožního pláště a dalších mechanismů před invazí a přemnožením patogenních bakterií. Pokud je tato bariéra z nějakého důvodu narušena, může docházet k zánětlivým poškozením, a to i ve formě atopie,” vysvětluje kožní lékařka MUDr. Sladjana Iličová z Prosanum Praha.

Při řešení atopie je tak nutné vždy pohlížet na stabilizaci mikrobiomu a obnovení kožní bariéry, jež dokáže pozastavit akutní formu ekzému, stejně jako jí předcházet.

Foto: archív firmy

Zleva:

U atopického ekzému rozlišujeme dvě fáze

Jedná se o akutní vzplanutí a období klidu. Fáze akutního vzplanutí vyúsťuje v zánět, svědění, hnisání, strupy, apod. Faktory vedoucí ke vzplanutí  ekzému jsou například prach, pyly, prací prostředky či velmi suchý vzduch. Období klidu, ke kterému dochází mezi dvěma fázemi akutního vzplanutí, je charakterizováno extrémní suchostí.

To, zda se atopický ekzém projeví, nebo se jeho projevy zhorší, závisí na souhře zevních a vnitřních vlivů, které obecně nazýváme provokačními faktory. „Jedním z nich je klima, tedy i mlha, chlad a smog, a to zejména v chladnějších měsících, které významně snižují regulační schopnost imunitního systému,“ vysvětluje MUDr. Milena Dědičová, lékařka Termálních lázní Velké Losiny, a dodává: „Ruku v ruce s ekzémy tak i mnohem častěji dochází k nachlazení a onemocnění dýchacích cest.”

Proto je tak důležitá komplexní péče o atopika. K lokálním přípravkům na ochranu kůže je tedy vhodné zvlhčovat vzduch a vyvarovat se znečištěného ovzduší. „Problémy může způsobovat i jemný prach, oxidy dusíku, oxidy síry či další znečišťující látky v ovzduší, které dýchací cesty zatěžují a dráždí,” upozorňuje Dědičová.

Foto: archív firmy

Zleva:

Nejčastější příčiny vzniku ekzému
Hormonální změny u žen – menstruace, porod a menopauza
Alergeny v prostředí, znečištěné ovzduší a stres, s těmito faktory se pojí i další nemoci, jako je astma, senná rýma nebo potravinová alergie.
Největšími alergeny mezi potravinami jsou: čokoláda, vejce, vlašské ořechy, citrusové plody, kravské mléko, nebo i lepek.
Starší děti jsou citlivější na inhalační alergeny, např. prach, roztoče, peří, pyl a srst zvířat.
Při onemocnění se ekzém zhoršuje. Obvykle při chřipce, angíně, zažívacích potížích nebo i při běžné rýmě. Také pocení zhoršuje svědivost a projevy ekzému.
Ekzém mohou zhoršit i kosmetické a hygienické přípravky. Jsou v nich obsaženy látky, které mohou působit jako spouštěče onemocnění, proto používejte výhradně neparfemované přípravky vhodné pro pokožku alergiků.
Stres, nedostatek spánku a odpočinku zhoršuje ekzém a zároveň i jeho projevy – svědění.

Negativní vliv na psychiku

Jelikož kůže svědí nejčastěji v noci, řada ekzematiků trpí narušeným spánkem, což se odráží zejména na jejich denní aktivitě a náladovosti. Dost špatně vnímají nemocní i reakce okolí na jejich problémy.

Není výjimečné, že zejména u dětí se v důsledku toho objevují problémy ve škole, ale také psychické problémy, jako koktání či stres, a to vlivem posměšných reakcí spolužáků.

Foto: archív firem

Zleva

Jak ekzém léčit?

Nejdůležitější je začít ekzém léčit hned a tedy okamžitě při objevení prvotních známek vyhledat odborníka. Kožní lékař vás pečlivě vyšetří, odebere vzorek kůže, který následně odešle na histologický rozbor a dál doporučí návštěvu u alergologa, aby se zjistilo, na jaké látky jste alergičtí.

Základní léčba atopického ekzému je zevní. Lékař obvykle předepíše kortikoidy, které však mají mnoho nežádoucích účinků. Tyto léky mohou mít formu masti, krémů anebo roztoků. Působí silně protizánětlivě a v akutních případech při léčbě atopického ekzému jsou nepostradatelné. Ale neměli byste je používat dlouhodobě! K finálnímu doléčení ekzému jsou vhodné šetrné přípravky se slabším účinkem a na nehormonální bázi - např. zinková mast.

Kromě této léčby byste se měli zaměřit také na správnou životosprávu a omezení kontaktu s alergeny. Kromě toho je důležité kůži pravidelně promazávat a zabránit jejímu vysušení.

Jak pečovat o pokožku ekzematika

V první řadě se jedná o dostatečné promaštění pokožky, a to nejlépe prostředky, které dokážou stabilizovat kožní mikrobiom a obnovit kožní bariéru.

Dále je dobré pokožku každý den jemně čistit bez zbytečného tření a zcela se vyhnout mýdlům a čisticím přípravkům. Koupat se ve vodě o teplotě 32 až 34 °C a vysušovat pokožku přikládáním, nikoli třením ručníku. A okamžitě po umytí pokožku hydratovat zvláčňujícími krémy či oleji, které jsou přizpůsobeny atopické kůži.

Velmi citlivě je nutné přistupovat i k péči o pleť na obličeji. K její čištění je vhodné používat velice jemné čisticí prostředky. Např. micelární vodu pro citlivou pokožku, která bývá v těchto případech nejideálnější. Pleť je poté nutné řádně hydratovat. Vhodné jsou denní hydratační krémy na olejové bázi a zapomínat by se nemělo ani na noční hydratační krémy, které posilují soudržnost buněk vrchní vrstvy kůže. Muži by pak měli přestat používat vodu po holení a nahradit ji hydratačními krémy.

Foto: archív firem

Zleva:

Jak dále problémům předcházet
V místnostech je nejlepší udržovat teplotu kolem dvaceti stupňů Celsia.
Správné oblečení. To by mělo být pohodlné, vzdušné, z hladkých tkanin odvádějících pot. Nejsou dobré hrubé švy, je třeba odstraňovat vnitřní nášivky i cedulky. Děti s kožními alergiemi by neměly nosit oblečení z vlny a dalších materiálů, které jsou hrubé a mají vlas.
Odstranění lapačů prachu, jako jsou koberce, čalouněný nábytek a závěsy.
Prach je třeba utírat na vlhko.
Matrace by měly být molitanové, přikrývky i polštáře by měly být z dutého vlákna a prostěradla často měněná.
Koupelny a kuchyně je dobré často větrat a mokré prádlo nesušit v bytě.
Dobré je vzdát se domácích zvířat, což je pro většinu rodin úplně to nejtěžší.

Ozdravné pobyty

Dříve byly u takto nemocných dětí pravidlem preventivní ozdravné pobyty. „Mělo to svůj smysl. Podhorské mírně dráždivé klima s nadmořskou výškou 400–8000 metrů s teplotami nepřesahujícími v létě většinou 17 až 18 stupňů Celsia, vyšším obsahem negativně nabitých částic v ovzduší a vyšší čistotou vzduchu bez prašných částic a alergenů působí na dermorespirační nemoci skutečně příznivě,“ potvrzuje MUDr. Milena Dědičová.

„Mezi taková místa patří Janské Lázně, Jeseník, Karlova Studánka, Lázně Kynžvart, Mariánské Lázně a Termální lázně Velké Losiny. Pobyt v lázních umožňuje přetnout začarovaný kruh, ve kterém žije ekzematik, přeladit organismus, zapojit jeho regulační mechanismy a naladit sebeúzdravné procesy i po psychické stránce,“ dodává.

Při léčbě ekzémů se osvědčily i obklady a koupele v sirné minerální vodě. „Síra ovlivňuje funkci kůže, podkoží a sliznice respiračního traktu. Jednou ze základních balneologických procedur je proto pravidelný pohyb formou plavání s využitím účinku sirné vody na kůži a dýchací cesty.”

Foto: archív firem

Zleva:

Dále pomáhají koupele škrobové, s přísadou ovesných vloček nebo s příměsí konopného oleje či soli a bylin.

„V některých případech pomáhají i již dávno používané koupele v dubové kůře a při aktivaci ekzému i ichtyolové. V případě malého atopika s častými infekty dýchacích cest je dobré procedury kombinovat i s pravidelnou inhalací Vincentky, výplachu nosu a dechovým cvičením.

Pohyb na čistém vzduchu pak svědčí úplně každému dítěti. Příznivě na ekzémy působí také pobyt u moře, některé pojišťovny dokonce přispívají takto nemocným dětem.

Např. VZP v roce 2016 uskuteční již 23. ročník léčebně ozdravných pobytů pro děti. Pobyty s názvem Mořský koník proběhnou letos v Řecku a jsou vhodné pro děti starší šesti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám