Hlavní obsah

Rybí maso může snížit dopady jedovatého kadmia

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadmium je těžký kov považovaný za kancerogenní látku. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny, játra, a jsou považovány za neurotoxické látky. Ačkoliv se u nás tento kov v prostředí nevyskytuje v takové míře jako v jiných zemích, vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích přišli na to, jak zmírnit dopady tohoto jedu na lidský organismus.

Foto: Profimedia.cz

Polynenasycené mastné kyseliny obsažené v rybách zmírňují dopady účinků kadmia na organismus.

Článek

Zjistili, že buňky vykazují vyšší procento přežití, pokud jsou zároveň vystaveny také účinkům polynenasycených mastných kyselin, především kyselině eikosapentenové a dokosahexenové. Obě tyto látky jsou přitom nejsilněji zastoupeny v rybím mase a jsou známy a hojně využívány v medicíně pro jejich protizánětlivé a antioxidační účinky.

Do těla se kancerogenní kadmium dostává nejčastěji vodou a průmyslovou kontaminací.

„Zajímavé je, že rybí maso je v případě zamoření vod významným prostředníkem, kterým se kadmium dostává do lidského těla. V tom je určitý paradox - může tento jed do těla dostat, ale na druhou stranu nyní víme, že může také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu,“ upozorňuje Pavla Linhartová, která tento výzkum provedla s americkou studentkou Laurou Mimsovou v rámci čtyřtýdenního letního kurzu, který fakulta pořádá pro studenty přírodovědných a medicínských oborů z České republiky i ze zahraničí.

Nejvíce zatíženou zemí je Japonsko

Japonsko se s nadměrnou přítomností kadmia v prostředí potýká déle než půl století. U obyvatel této země byl obsah tohoto těžkého kovu v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě. Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů, například blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak připravit dětem rybu, aby jim chutnala

Ačkoliv jsou ryby velmi zdravé, děti je moc v oblibě nemívají. Některým nevoní, jiné nebaví vybírat z nich kosti, dalším jednoduše nechutnají. Podle odborníků...

Výběr článků

Načítám