Hlavní obsah

Fruktóza zvyšuje pocit hladu

Světem se šíří veliká obliba ovocných smoothie, čerstvých ovocných šťáv a konzumace ovoce obecně. Jenže odborníci z jižní Kalifornie veřejnost varují před jeho nadužíváním, které podle nich může vést až k obezitě. Říkají totiž, že ovocný cukr vyvolává v těle člověka silnější pocit prázdného žaludku, a tedy i větší hlad.

Foto: Archiv firem

Konzumace celých syrových plodů by měla být každodenní součástí jídelníčku člověka, pití džusů, smoothie a nadměrná konzumace sušeného ovoce nikoli.

Článek

Fruktóza (šestiuhlíkatý monosacharid – hexóza) je vedle glukózy (aldohexóza) cukr obsažený v ovoci. Ovoce je velmi zdravé proto, že je zdrojem řady vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších biologicky aktivních látek, především antioxidantů ze skupiny barviv.

Jenže zatímco konzumace celých syrových plodů by měla být každodenní součástí jídelníčku člověka, pití džusů, smoothie a nadměrná konzumace sušeného ovoce nikoli. Jsou to totiž koncentráty fruktózy. Vědci dlouho vědí, že pití džusů a smoothie přispívá k obezitě, nevěděli ale dlouho, proč tomu tak je. Na vině byl vysoký obsah fruktózy a glukózy – jednoduchých cukrů – které tělo mění v tuk. Jenže mechanismus účinku fruktózy je ještě jiný.

Škodlivá fruktóza

Vědci z University of Southern California zjistili, že když má člověk hlad a dá si džus, smoothie, sušené ovoce či salát z čerstvého ovoce, má hlad dokonce ještě větší. A může za to fruktóza. I podávání fruktózy rozpuštěné ve vodě vyvolává stejný účinek. Lidé, kteří přijmou fruktózu, mají větší pocit hladu a prázdného žaludku a snědí následně více kalorií v nabídnutém jídle.

Fruktóza se tráví v játrech a způsobuje sedmkrát více poškození buněk než glukóza. Navíc při trávení řepného cukru – sacharózy – vzniká jedna molekula glukózy a jedna molekula fruktózy.

„Trávení fruktózy příbuzné s glukózou vede k vyšší aktivaci mozkových center, které se účastní na pozornosti a zpracování odměny a může propagovat chování související s příjmem potravy,“ tvrdí autoři z Kalifornie.

Fruktóza je dnes také často používána jako náhradní sladidlo za sacharózu v mnoha potravinách a polotovarech. „A zřejmě to může být jedním z důvodů, proč epidemie obezity narůstá,“ píší dále autoři. Zatímco se sacharózou tělo přijímá poloviční množství fruktózy (jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu sacharózy a jednu molekulu glukózy), když je pokrm oslazen jen fruktózou, tělo přijme velké množství fruktózy a účinek na mozek je v tomto případě silnější. Člověk má větší pocit hladu a hůře se ovládá.

Reklama

Související témata:

Související články

Cukr je zlo. Zaslouží si prý extra daň

O tom, že hojnost cukru lidskému zdraví neprospívá a přemíra už přímo škodí, dávno není sporu. Poslední dobou ale kampaň za omezení rostoucí spotřeby cukru...

Čím ve stravě nahradit bílý cukr

Bílý cukr konzumujeme daleko více, než bychom měli. A kolikrát si to ani pořádně neuvědomujeme. Chcete ho úplně, nebo alespoň částečně vyřadit ze své stravy?...

Výběr článků

Načítám