Hlavní obsah

Nejmužnější jsou běžci na dlouhé tratě, mají více testosteronu

Muži, kteří rádi běhají dlouhé tratě, byli prý již v děloze vystaveni vyšší dávce testosteronu, díky čemuž mají výkonnější oběhovou soustavu. Ale také vyšší počet spermií v ejakulátu, více testosteronu v těle, a tím pádem i větší libido a atraktivitu.

Foto: Profimedia.cz

Běh mužům opravdu svědčí.

Článek

„O tom, že běžci na dlouhé tratě mají větší rozmnožovací potenciál, vypovídá i dávná historie. Ještě v období lovců a sběračů ženy upřednostňovaly výkonné běžce právě z důvodu rozmnožovacích schopností těchto jedinců,“ tvrdí Danny Longman z Cambridgeské univerzity.

Nejlepší běžci na dlouhé tratě mají navíc delší prsteníček než ukazováček. Přičemž jak už dříve prokázaly mnohé vědecké studie, poměr délky těchto prstů dokazuje, kolik testosteronu působilo na mužský plod v děloze. Čím více testosteronu, tím je prsteníček delší než ukazováček.

„Lidé jsou jako sprinteři beznadějní. Králíci, kupříkladu, jsou mnohem lepší, i když jsou obézní a poměrně kulatí. Lidem více svědčí dlouhé tratě, na kterých dokážou být vysoce efektivní, podobně jako vlci nebo divocí kojoti. Rozdíl je jen v tom, že zatímco my se jen potíme, většina zvířat se přehřívá,” dodává doktor Longman.

Na dnes tolik úspěšné běžecké závody tak nelze pohlížet jen jako na módní hit. Běh mužům opravdu svědčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám