Hlavní obsah

Záněty dásní se nevyplácí podceňovat

Novinky, das

Přibližně třetina Čechů ve věku 35 – 40 let trpí parodontitidou (paradontózou) a s narůstajícím věkem se toto procento ještě zvyšuje. Příčin může být hned několik. Mezi ty nejčastější patří nedostatečná ústní hygiena, kouření, stres, viry, ale i hormonální změny či onemocnění cukrovkou. To všechno může způsobovat nepříjemné krvácení dásní, poškození okostice a tkáně v dutině ústní.

Foto: Profimedia.cz

Zánět dásní je předstupněm parodontitidy.

Článek

Zánět dásní je předstupněm parodontitidy. Projevuje se zarudnutím a krvácením dásní. „Při neřešení situace může dojít k postižení závěsného aparátu zubu a k zánětu kostěného zubního lůžka, což může způsobit uvolnění zubu a jeho ztrátu,“ vysvětluje doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc. z královéhradecké stomatologické kliniky LFUK a FN.

Zánět se z dutiny ústní ale také může přesunout i do jiných částí těla a ovlivnit vznik závažných onemocnění.

„Řada výzkumů upozorňuje, že paradontóza může zhoršovat aterosklerózu, být rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění, může komplikovat průběh těhotenství nebo zhoršovat chronické obstrukční plicní onemocnění. Má také vztah k diabetu, a to dvojí. Jednak je obecně u cukrovky zánět dásní častější, ale také vyléčení parodontitidy umožňuje kompenzaci diabetu," upozorňuje doc. MUDr. Ivo Dřízhal, CSc., prezident České parodontologické společnosti.

Zánět dásní a cukrovka

Pro pacienty s diabetem je parodontitida nebezpečnější, protože její výskyt je u nich 3-4krát častější než v populaci bez diabetu. Diabetes zpomaluje hojení ranek, které vznikají v souvislosti se zánětem, a dochází tak k vyšším ztrátám parodontální tkáně.

Záněty dásní, ale také mohou podpořit vznik cukrovky. Škodlivé bakterie se dostávají do krve a aktivují buňky, které produkují biologické signály, jež mají ničivý efekt na celé tělo. To může vést k poškození nebo zničení buněk např. u slinivky, která je zodpovědná za produkci inzulinu (hormonu, který reguluje cukr v krvi). Pokud k tomu dojde, může se u člověka rozvinout diabetes 2. typu – navzdory tomu, že byl pacient doposud zdravý a žádné rizikové faktory se u něj nevyskytovaly.

Onemocnění dásní může také zvyšovat hladinu cukru v krvi. Navzdory nepříznivým zjištěním se diabetologové zřídka zaměřují na ústní hygienu svých pacientů a o možnostech prevence a léčby parodontitidy je dostatečně neinformují. Stejně tak pacienti s diabetem sami často neřeknou zubaři o svém zdravotním stavu a lécích, které užívají.

Prevence je ze všeho nejdůležitější

Stále platí, že nejúčinnějším způsobem, jak předejít zánětu dásní, a tedy paradentóze, je důsledná hygiena ústní dutiny a každodenní ranní a večerní odstraňování plaku zubním kartáčkem. Důležitá je správná technika - jemné kroužení štětinek kartáčku kolem zubu. Štětinky se při tom musí dostat až za dásně, kde mají zbavit prostor mezi zubem a dásněmi bílého povlaku - plaku.

Vedle běžných kartáčků je ale také zapotřebí používat i nitě nebo malé mezizubní kartáčky a také jednosvazkové kartáčky, které nám pomůžou dobře vyčistit zejména zadní zuby.

Při výběru kartáčku je dobré hledět především na tvrdost štětin. U citlivých dásní je nejlepší používat měkké štětiny, které nebudou dásně zbytečně dráždit. Pasty by zas měly obsahovat speciální antibakteriální složky, které mohou zmírnit problémy s dásněmi. O jejich efektech je dobré se poradit se svým stomatologem.

Samotné mechanické odstranění plaku zubním kartáčkem však nestačí. Odborníci doporučují používání i speciálních zubních vod, které čištění zubů doplní.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám