Hlavní obsah

Čerstvé šťávy, jež pročistí organismus a fungují jako životabudiče

Novinky, das

Možná vás také trápí špatné zažívání, alergie, nadváha, únavový syndrom, bolesti hlavy a kloubů či bolestivá menstruace. Vůbec se přitom nemusí jednat o závažný zdravotní problém, ale o přetížení organismu v důsledku špatného životního stylu. K nápravě tedy nepotřebujete žádné léky ani zázračné doplňky stravy. Postačí vám k tomu odlehčená strava plná vitamínů, fytoživin, vlákniny a dalších prospěšných látek.

Foto: Profimedia.cz

Obohatit jídelníček lze i o čerstvé ovocné a zeleninové šťávy.

Článek

Dnešní strava většiny lidí tělo spíše zanáší škodlivinami a ničí jeho samoozdravné procesy. Detoxikace organismu tedy spočívá v podpoře jeho přirozeného čisticího procesu. Vyvážený a odlehčený jídelníček dokáže doslova zázraky.

Obohatit tento odlehčený jídelníček lze i o čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, které lze různě kombinovat. Záleží jen na chuti jednotlivce nebo dostupných surovinách. Dobré je ale dodržovat poměr konzumovaných šťáv. Zeleninové šťávy by měly být upřednostňovány a měly by tvořit 3/4 denního příjmu, zatímco ovocné šťávy jen 1/4.

Zeleninové šťávy se mohou do jídelníčku zařadit kdykoli během dne.

Ovocné šťávy se doporučuje konzumovat v první polovině dne. Kromě jiného jsou totiž zdrojem sacharidů (jednoduchých cukrů), které jsou zapotřebí k podpoře regenerace svalů i celého organismu po fyzickém výkonu, při redukci či detoxikaci. Velmi pozitivně působí i na výkon, zvládání stresu a psychiku obecně. Ovocné šťávy lze tak považovat za ideální ranní drinky. Pokud do šťáv navíc přidáte lžičku konopného nebo lněného oleje, je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Oleje pomohou se vstřebáním mikroživin rozpustných v tucích.

Zeleninové šťávy se mohou do jídelníčku zařadit kdykoli během dne. Mají zásaditou reakci, tudíž udržují správné pH organismu. Naše krev musí mít stabilní a lehce zásadité pH 7,4. Nerovnováha v pH naší krve vzniká kvůli jídlu, pití a také stresu. Jakmile nám kvůli nevhodně složenému jídelníčku klesne pH krve pod 7,3, naše tělo musí víc pracovat, aby zvládlo nával kyselosti. Mnozí odborníci pak nerovnováhu pH viní z celé řady nemocí (obezity, vředů, cukrovky apod.).

K udržení optimálního pH krve by se z 80 % procent měla konzumovat jídla, která jsou zásadotvorná. Minimálně 50 % jídelníčku by tedy měla tvořit zelenina.

„K dlouhodobé detoxikaci je nejlepší mix z brokolice, kapusty, lilku, špenátu, řapíkatého celeru, chřestu, kedlubny, okurky, mrkve, celeru a červené řepy. Dle principů tradiční čínské medicíny přidáváme stroužek česneku, čtvrtinu cibule a zázvor, aby nás šťávy kvůli termickému účinku moc neochlazovaly. A pijte alespoň jednu sklenici denně (min. 0,4 dcl). Dodá tělu vitamíny, minerály, fytoživiny, enzymy a sníží chuť na sladké,“ radí výživový specialista Martin Škába.

Proč pít šťávy

„Hlavní výhoda čerstvých ovocných a zeleninových šťáv je v rychlosti vstřebání živin do těla. Během 10–20 min po vypití zažijete obrovský příval energie. Nic jiného než šťávy vám tak rychle do těla nedodá energii! Vyzkoušejte a uvidíte,“ dodává Škába.

Detoxikační a antioxidační bomba – naprostý základ
Mix z brokolice, mrkve, červené řepy, jablka

Účinky nejoblíbenějších ovocných a zeleninových šťáv

Jablečná šťáva – snižuje krevní tlak a hladinu krevních tuků, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje cévy. Je bohatá na draslík, který pomáhá s hospodařením vody, podporuje funkci ledvin a činnost svalů. Šťáva také obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky (olovo a rtuť). Pomáhá při zácpě a povzbuzuje činnost střev, pokud se pije ráno nalačno.

Pomerančová šťáva – je doporučována při očistné kúře a pomáhá při překyselení organismu. Je bohatá na draslík, vápník, hořčík a vysoký obsah vitamínů A, B, C a patří k dobrým zdrojům selenu, který je silným antioxidantem. Pomeranče podporují látkovou přeměnu v buňkách, podporují koncentraci, aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci, posilují imunitní systém a krvetvorbu, zlepšují vzhled vlasů.

Grapefruitová šťáva – má silné alkalické účinky a tím čistí krev od jedovatých kyselých látek. Také pomáhá při rozpouštění anorganického vápníku, např. při artritidě. Obsahuje draslík a vitamín C. Dužina je bohatá na bioflavonoidy, které zvyšují účinnost vitamínu C, obsahuje velké množství kyseliny listové, podporuje trávení, enzymy povzbuzují látkovou výměnu, pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách, hemoroidech, posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů, preventivně působí proti infekcím a nachlazení, čistí také střeva a stabilizují střevní flóru a aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk.

Ananasová šťáva – pomáhá čistit a působí močopudně. Zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a křeče. Odvodňuje a pomáhá při střevních poruchách. Je bohatá na draslík, vápník, sodík, B 12 i všechny E vitamíny.

Foto: Profimedia.cz

Vždy záleží na chuti a dostupných surovin.

Mrkvová šťáva – podporuje trávení, vidění, dýchací orgány, působí proti hemoroidům, zvyšuje odolnost proti infekcím. Zároveň pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti, chrání nervový systém a je vhodná při očistách jater.

Šťáva z červené řepy – posiluje organismus, podporuje tvorbu červených krvinek, čistí krev, má vynikající čisticí účinek pro játra, ledviny a žlučník, povzbuzuje činnost lymfatického systému a je vhodná jako podpora v období klimakteria. Není vhodné pít najednou více než 200 ml – její silně čisticí účinek může způsobit nevolnost.

Zelná šťáva – pomáhá při zácpě a tím podporuje i kvalitu pleti. Šťáva ze zelí podporuje léčbu vředův a čistí organismus. Nevýhodou při pití většího množství zelné šťávy může být plynatost. Zelí čistí zažívací trakt a obsahuje vitamín C, chlor, jod, síru.

Okurková šťáva – čistí pleť, stabilizuje krevní tlak, pomáhá při zánětech dásní a je silně zásadotvorná.

Bramborová šťáva -  podporuje léčbu dny, pomáhá při žaludečních potížích, je vhodné ji kombinovat s mrkví a celerem.

Melounová šťáva – mimořádně zásadotvorná, podporuje léčbu při poruchách ledvin.

Na co si dát pozor při odšťavňování

Pokud vymačkáváte šťávu z citrusů, je dobré plod nejdříve poválet. Dužina plodů bude lépe připravena na vymačkání šťávy a odšťavňování půjde snáze. Před odšťavňováním je dobré je zcela oloupat, okrájet či alespoň ostrouhat kůru. Šťáva z kůry je nepříjemně hořká, navíc bývá často chemicky ošetřena.

Ideální odrůda pomerančů k odšťavňování je Valencie. Nezapomeňte ale, že při delším skladování v lednici může pomerančová šťáva zhořknout.

Ananas lze do odšťavňovače vkládat celý včetně kůry. Samozřejmě ho ale pečlivě umyjte – nejlépe kartáčem – a zbavte ho horního trsu listů a dolní tvrdé části. Ponecháním kůry zabráníte ztrátě dužiny, samotná slupka ananasu má totiž vysoký obsah vitamínů, minerálů a enzymu bromelin.

Odšťavňování zralých a změklých „kašovitých” plodů, jako jsou banán, broskev, meruňka, jablko či kiwi, je komplikovanější. Obvykle se z nich dá vyrobit pyré či kašička, ale ne šťáva. Takové ovoce raději mixujte v již připravené šťávě z jiného ovoce.

Přezrálé hrušky i jablka mají tendenci zahltit hřídelové lisy odšťavňovače nalepenou vlákninou a pokračovat v odšťavňování můžete až po vyčištění. Snadnou radou je proto kombinovat toto změklé ovoce s jinou tvrdší surovinou – například mrkví. Zajistíte tak snadnější průchod, tvrdá vláknina s sebou vezme i měkké zbytky, které se jinak často lepí na stěny a sítka.

Kořenovou zeleninu můžete využívat jako „vlákninový pohon“ při odšťavňování měkkých surovin.

Šťávu připravenou v odšťavňovači lze v chladničce uchovat maximálně 12 hodin. Lze ji také zamrazit, ale ne po dobu delší než 30 dnů.

Pokud začínáte s pitím čerstvých šťáv, kombinujte zprvu jen dva druhy ovoce či zeleniny, a teprve když si zvyknete, postupně rozšiřujte o další druhy.

Další recepty od výživového poradce Martina Škáby

Zelená bomba
6–8 listů kapusty nebo kadeřávku nebo hlávkového salátu, 3 hrsti špenátu, 1 zelené jablko, 1 okurka, 2 celerové stonky, 1 citrón
Zeleninovo-ovocná harmonie
1 jablko, 2 malé řepy (každá velikosti asi 1/2 tenisového míčku), 1 mrkev, 2 celerové stonky, ½ citrónu, 1 pomeranč, hrst zelených listů – špenát, kapusta, hrst čerstvé bazalky
Pro zahřátí
celer, červená řepa, mrkev, paprika, cuketa, jablko, zázvor, cibule – bílá i červená, česnek, koření: skořice, kari
Pro ochlazení
2 jablka, 2 okurky, 6–8 listů kapusty nebo hlávkový salát, hrst zelené petrželky

Důležitou roli hraje i výběr odšťavňovače

Abyste z plodů získali maximum dužiny, je třeba mít kvalitní odšťavňovač, který má vysokou výtěžnost a z vlákniny dokonale získá veškerou šťávu. To zajistí výkonný motor (minimálně 1200 W) v kombinaci s nerezovým sítem a stěnami z mikrosíťoviny. Více o výběru odšťavňovače se dozvíte ZDE.

Reklama

Související články

Nenásilné způsoby, jak pročistit organismus

Lidské tělo neustále prochází přirozeným čisticím procesem, přesto vlivem životního stylu nestačí samo odbourávat všechny škodliviny. Dochází tak přetížení...

Výběr článků

Načítám