Hlavní obsah

Perlivé slazené nápoje a sodovka mohou za řadu zdravotních problémů

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba šumivých nápojů je neustále na vzestupu. Přestože vědci přicházejí s dalšími poznatky, že lidskému organismu neprospívají, lidé jejich poznání bagatelizují a dál si tyto nápoje ve velkém kupují či doma vyrábějí. Škodlivé zejména pro děti přitom nejsou z pohledu vědců jen slazené nápoje, ale i perlivá čistá voda.

Foto: Profimedia.cz

Problém slazených nápojů není jen v obsaženém cukru a tloustnutí.

Článek

1. Urychlují stárnutí

Lidé, kteří vypijí dvě plechovky (0,66 l) slazených sycených nápojů denně, stárnou výrazně rychleji než ti, co se těmto nápojům zcela vyhýbají. V loňském roce američtí vědci zjistili, že slazené šumivé nápoje mění DNA lidí, což je dělá starší, a to průměrně až o 4,6 roku. Tyto nápoje zkracují telomery, které chrání konce našich řetězců DNA, přičemž právě délka telomerů ovlivňuje reparaci a regeneraci buněk, a je tedy spjata s procesem stárnutí.

2. Vzbuzují chutě na sladké

Vypití pouhých dvou plechovek sladkého šumivého nápoje také otupuje vnímání sladkosti, což způsobuje, že po sladkém toužíme ještě víc. Sladká chuť je silně spojena se systémem odměn v mozku, proto sladké vyvolává chuť na další sladkost.

Oxid uhličitý obsažený v sycených nápojích přitom působí jako kyselina, která zvyšuje odpovědi na další chutě, kam patří i cukr. Bublinky tedy v podstatě zintenzivňují chuť sladkého a zároveň vzbuzují i další touhu po něm.

3. Zvýšené riziko rakoviny prsu

Minulý rok kanadští vědci zjistili, že čím víc ženy vypijí slazených perlivých nápojů, tím mají vyšší hustotu ňader, což je známý rizikový faktor tohoto onkologického onemocnění. Vyšší hustota prsou totiž znamená i větší množství buněk, které se mohou přeměnit na nádorové, a riziko případného onemocnění se zvyšuje až čtyřikrát.

Nebezpečné v tomto směru začínají být již tři vypité slazené sycené nápoje za týden.

4. Poškození kostí

Vypití většího množství koly může velmi negativně ovlivnit kosti. Kola obsahuje vysoké množství kyseliny fosforečné, která snižuje hustotu kostních minerálů a zároveň má negativní vliv i na množství vápníku v krvi.

Tělo se přirozeně snaží udržet vyrovnané hladiny vápníku a fosforu v krvi, tudíž když je v těle přebytek fosforu, z kostí se kvůli udržení rovnováhy uvolňuje také velké množství vápníku.

5. Způsobují nadýmání

Šumivé nápoje obsahují kyselinu uhličitou, která naplní žaludek vzduchem, což vytváří tlak, který tlačí vzduch zpět do jícnu, což způsobuje říhnutí. Pokud nedochází k úlevě, hrozí neustálé hromadění vzduchových bublin v žaludku, které po čase začnou praskat a absorbovat se do krve. Šumivé nápoje tak mohou stát za celou řadou zažívacích problémů a ty stávající výrazně zhoršovat.

6. Ničí zuby

Nebezpečné jsou v určité míře veškeré slazené nápoje, jelikož cukr reaguje s bakteriemi zubního plaku a produkuje škodlivé kyseliny, které mohou způsobit rozklad zubní skloviny. Perlivé nápoje v sobě ukrývají ale ještě něco navíc, a proto jsou pro zuby i desetkrát škodlivější než ovocné šťávy a slazené neperlivé nápoje, které ve skutečnosti obsahují naprosto shodné množství cukru.

Podle vědců je to dáno pravděpodobně přidávanou kyselinou citrónovou do nápojů a pak také kyselinou uhličitou, která vzniká rozpuštěním oxidu uhličitého ve vodě a o které je již dávno známo, že významně poškozuje zubní sklovinu.

„I jedna sklenice slazeného perlivého nápoje může způsobit mikroskopické poškození povrchu smaltu. Kyseliny navíc způsobí, že v ústech zůstane kyselé pH až po dobu dalších 45 minut,” vysvětluje profesor Andrew Eder z londýnského Eastman Dental Instutu.

Pokud bude jedinec pít neslazenou perlivou vodu, poškození zubů bude mnohem menšího rázu. Jedna nebo dvě skleničky takové vody za týden nikomu neublíží.

7. Útočí na játra

Šumivé nápoje s vysokým množstvím ovocných šťáv izraelští vědci spojují i se steatózou jater (ztučnění jater). Z jejich zjištění vyplynulo, že při vypití dvou plechovek (0,66 l) šumivého ovocného nápoje denně se až pětinásobně zvyšuje pravděpodobnost zjizvení jater, a tedy předstupně cirhózy a rakoviny jater.

Problém vědci vidí ve vysokém množství cukru, který se rychle vstřebává v játrech a přeměňuje na tuk. Zatím ale není zcela prověřeno, jak tomu je u nápojů se sladidly. Zde je vše ještě na poli bádání.

8. Trávicí problémy u dětí

Kola je populárním lékem dospělých na žaludeční problémy. Podle vědců by se tak ale nemělo dít u dětí. Pokud je nějakým způsobem podrážděná sliznice dětského žaludku a střev, podáním koly jen způsobíme, že dojde k prohloubení problému. Jelikož žaludeční bakterie způsobující problémy se často živí cukrem, a tudíž nedojde k jejich potlačení, ale naopak rozmnožení.

Problémy mohou u dětí způsobit i umělá sladidla, která se obtížně vstřebávají v žaludku, čímž zvyšují pravděpodobnost průjmů.

9. Způsobují předčasnou pubertu

Vypití více než jednoho slazeného perlivého nápoje denně může u dívek vyvolat předčasnou pubertu. Americká studie, které se zúčastnilo 6000 dospívajících dívek, prokázala, že když dívky vypily denně 1,5 slazeného nápoje, začaly menstruovat o 2,7 měsíce dříve.

Nápoje s přídavkem cukru zvyšují hladinu inzulínu, což může vést i k vyšším koncentracím ženských pohlavních hormonů, např. estrogenu. Vědci se obávají, že by to mohlo mít souvislost i s vyšším rizikem onemocnění rakovinou prsu a dalších onemocnění, jež ovlivňuje hladina tohoto hormonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám