Hlavní obsah

Toužil skočit padákem, nezabránila mu v tom ani 92% nehybnost

Novinky, das

Daniel Vašák (41) trpí přes dva roky Amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Z plného zdraví se během velmi krátké doby stal téměř nehybným a tedy zcela závislým na pomoci druhých. Přes všechna svá omezení se ale v rámci možností snaží žít naplno. Nedávno si tak splnil svůj tajný sen, absolvoval tandemový seskok padákem.

Tandemový seskok téměř nehybného Daniela VašákaVideo: archív Daniela Vašáka

 
Článek

Původně si myslel, že už se mu tento sen nikdy nesplní, a tak jej chtěl dopřát alespoň svým dětem, jenže ty s díky odmítly. Stejně zareagovali i jeho rodiče. O to víc byl pak mile překvapen, když zjistil, že naprosto stejné tužby jako on má jedna z jeho fyzioterapeutek, která mu pomáhá v jeho neúnavném boji se zákeřnou nemocí.

„Mé okolí mě mělo za blázna, když zjistilo, jaké mám přání. Fyzioterapeutka Anička Gabrielová mi jako jediná nic nerozmlouvala, naopak se ujala organizace celé akce,“ vypráví Daniel.

Rozhodně se nejednalo o nic jednoduchého. Ne každý tandempilot měl se seskokem s téměř nehybným člověkem zkušenosti. Nakonec ale vše vyšlo. Instruktor se na seskok pořádně připravil, nastudoval precizně veškerá rizika, která by mohla nastat, a snažil se udělat vše pro to, aby tomu předešel. Ze všeho nejvíce se soustředil na to, aby Dana pořádně upevnil, tak aby mu kvůli nemožnosti ovládat své tělo během skoku nevypadl z postroje, jako se již jednou v Americe stalo.

„Byl jsem tak utažený, že jsem si připadal jako prkno, jen ruce a hlava mi plandaly. Proto mi omotali páskou i ruce k tělu a hlavu mi musel tandempilot neustále přidržovat. Z mého výrazu bylo vidět, že čekám, kdy mi vypadnou oči z důlku. To utažení byl víc než extrém,“ dodává šťastný Dan.

Foto: Archiv Daniela

Instruktor to neměl jednoduché do poslední chvíle. Vše zvládnul ale na jedničku.

Chvilku po Danovi absolvovala svůj seskok i Danova fyzioterapeutka Anička. „Neuvěřitelně jsem se o Dana bála. Víc nervózní, že se něco pokazí, jsem nebyla snad ani před zkouškou u profesora Pavla Koláře. Přiznejme si to alespoň zpětně – byl to opravdu šílený nápad,“ přiznává fyzioterapeutka.

Obrovský zážitek to byl ale nejen pro zúčastněné, ale i pro rodinu. Což potvrzují i slova Danovy maminky, která byla zprvu proti seskoku: „Myslím, že Dan je blázen. Ale ten borec, který s ním skočil, by zasloužil fakt metál. To byla moc velká odvaha. Nicméně poděkování patří celému týmu včetně chlapů, kteří Dana připravovali, oblékali a nacpali do letadla. Nebylo to nic lehkého, ale všichni pro splnění Danova snu udělali maximum a já jim za to z celého srdce děkuji.“

Foto: Archiv Daniela

Daniel se svou dcerou a organizátorkou celé akce fyzioterapeutkou Aničkou.

Zveřejněním videa chce oslovit další nemocné s ALS a jejich rodiny a přátele

V současné době si každý nemocný sám zjišťuje informace o ALS a o tom, co bude následovat. Nikde nejsou k dispozici souhrnné informace o tom, jak nemoc postupuje, co lze pravděpodobně očekávat, ale i to, jak je nutné upravit byt (toaleta, sprcha, podlahy v jedné rovině) apod.

Chybí i rady, jak a o čem jednat s úřadem práce, případně s pojišťovnou. Na co má nemocný klást důraz z hlediska rehabilitace, fyzioterapie, výživy apod. Informace na internetu jsou roztříštěné na mnoha různých stránkách. Problém je, že péče o takto nemocné je natolik vyčerpávající, že lidem nezbývá energie na založení pacientské organizace. Moc rád by toto všechno změnil a rozproudil debatu mezi nemocnými, ale i jejich pečujícími.

Bohužel i on sám se již nachází v pokročilé fázi onemocnění. Ačkoliv každý den cvičí a dělá vše pro to, aby nemoc zpomalil, nemá již tolik energie ani možností, aby vše zvládnul jen vlastními silami. I když i díky čtenářům Novinek.cz vlastní speciální přístroj, který mu umožňuje psaní očima, byl by rád za jakoukoliv pomoc.

Amyotrofická laterální skleróza (ALS)

Amyotrofická laterální skleróza (ALS)  

Nevyléčitelné progresivní neurodegenerativní onemocnění, při kterém dochází k postupné svalové atrofii. Nemoc útočí na centrální nervovou soustavu tím, že ochromuje a ničí mozkové a spinální motoneurony, které jsou zodpovědné za komunikaci mezi mozkem a svalstvem. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává zcela paralyzován – se zachováním psychických a mentálních schopností.

Spojit se s ním lze i přes stránku ALS - amyotrofická laterální skleróza či jeho přátele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám