Hlavní obsah

Červené víno může poškodit zdraví ještě nenarozeného dítěte

Novinky, das

Přestože si mnozí lidé myslí, že sklenka vína nemůže těhotné ženě ublížit, američtí vědci jsou přesvědčeni o opaku. Podle jejich nejnovějšího výzkumu červené víno obsahuje látku resveratrol, která způsobuje u ještě nenarozeného dítěte vývojové abnormality na slinivce břišní.

Foto: Profimedia.cz

Ženy by měly být velmi opatrné a neustále hledět, co během těhotenství konzumují.

Článek

Resveratrol, který je obsažen přirozeně v červeném víně velmi pozitivně působí na kardiovaskulární systém, některé druhy rakoviny, Alzheimera a další nemoci. Proto jej obsahují i některé volně dostupné doplňky stravy. Bohužel dle zjištění vědců má i stinnou stránku - u plodu způsobuje vývojové abnormality slinivky břišní. Těhotné ženy by tak s ním neměly přijít vůbec do styku. Co je dobré pro dospělé, jednoduše nemusí být vhodné pro děti.

„Ženy by měly být velmi opatrné a neustále hledět, co během těhotenství konzumují. Kromě červeného vína, a to včetně toho hroznového, by se měly vyhnout všem doplňkům stravy a lékům obsahujícím tuto látku," radí na Daily Mailu čtenářům doktor Kevin Gove, vedoucí výzkumu.

Výzkum byl prováděn na skupině opic (makaků), kterým byl resveratrol podáván v podobě doplňku stravy každý den po celou dobu jejich březosti. Druhé skupině nebyl dáván žádný doplněk stravy, přičemž opice z obou skupin byly krmeny stejnou pro ně zdravou stravou.

Vědci pak pečlivě sledovali pomocí ultrazvuku průtok krve placentou a přímo na plodu analyzovali vývojové abnormality. Z jejich zjištění bylo potvrzeno, že se na plodu opic užívajících resveratrol objevily abnormality na slinivce břišní, které velmi významně ovlivnily zdraví plodu. Přičemž plody opic neužívající žádné doplňky stravy byly bez těchto abnormalit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám