Hlavní obsah

Nemoc, kvůli které umírá stále více kuřaček nad 40 let

Novinky, das

O dlouhodobém zánětlivém onemocnění dýchacích cest, tzv. chronickém obstrukčním plicním onemocnění (CHOPN), se příliš nemluví, přitom se podle lékařů jedná o celosvětově velmi nebezpečnou smrtelnou chorobu, kterou způsobuje z 85 % kouření cigaret, a to i v pasivní formě. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se CHOPN po roce 2020 dostane celosvětově v celkové úmrtnosti na třetí místo mezi všemi nemocemi.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kouření cigaret nezpůsobuje jen rakovinu plic, ale i další velmi nebezpečné choroby.

Článek

První příznaky se začínají projevovat po 40. roce života. Nemocný pokašlává (často s vykašláváním hlenů), trpí námahovou dušností a postupně u něj dochází k sípání při dýchání a k občasnému pocitu tlaku na hrudi. Když problém trvá tři měsíce v roce minimálně dva roky po sobě a k tomu se přidá tzv. rozedma plic (rozpad plicních sklípků), je nutné situaci okamžitě řešit.

Nejdůležitější je přestat okamžitě s kouřením a s vystavováním se dalším vlivům, jako je např. pobyt ve znečištěném životním prostředí. Pokud tak jedinec učiní, má ještě velkou šanci, že se u něj nemoc zastaví nebo alespoň zpomalí.

Dalším krokem léčby bývá inhalování léků rozšiřujících průdušky, případně při zhoršení nemoci se podávají kortikosteroidy, antibiotika a léky usnadňující vykašlávání. Někdy pomáhá i inhalace kyslíku či dechová rehabilitace. Proto jsou tak vhodné pobyty v lázních zaměřených na plicní onemocnění (Luhačovice, Janské Lázně apod.).

Pokud nemocný respektuje rady lékařů, pak se jeho stav může natolik zlepšit, že žije bez větších omezení. Bohužel v pokročilých stadiích nemoci léčba příliš nefunguje. Prognóza takto nemocných lidí je různá. Například ve druhém stadiu nemoci lidé žijí nadále i desítky let, ve čtvrtém stadiu maximálně pět let. Statistiky jsou ale neúprosné, chronické obstrukční onemocnění je považováno za čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí v ČR.

Nebezpečí pro ženy

Ještě před deseti lety bylo toto onemocnění výsadou mužů. Bohužel v souvislosti se stále častějším kouřením žen se nemoc častěji vyskytuje i u nich. Dokonce v USA na toto onemocnění umírá dnes již více žen než mužů.

Podle nejnovějších dat WHO pomáhají nemoc utlumit rozsáhlé informační kampaně a pak také legislativní omezování kouření. Problém s nárůstem počtu onemocnění mají tedy kromě České republiky už jen rozvojové země, kde protikuřácká legislativa nefunguje.

Tabák zabije ročně téměř šest miliónů lidí, z nichž více než pět miliónů jsou přímí uživatelé tabáku a více než 600 tisíc jsou nekuřáci vystavení pasivnímu kouření.

Více informací na www.dychani.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám