Hlavní obsah

Když pes pomáhá s léčbou

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový terapeut pomáhá pacientům rehabilitačního oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě. S pacienty sice slovo neprohodí, na druhou stranu má den co den skvělou náladu, kterou mu nic nepokazí. A na to, že je mu teprve sedm měsíců, je neuvěřitelně šikovný. Jmenuje se Casper a není to duch z amerického filmu, nýbrž štěně Chesapeake Bay Retrievera.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Sedmiměsíční Casper

Článek

S pacienty se mazlí, olizuje jim ruce a nohy, a ti jsou z nové léčebné metody nadšení. A nejen pacienti. Zatímco si panička Ema Kaslová musí v nemocniční kantýně svačinu koupit, canisterapeut Casper ji dostane zadarmo. „Nevidím to moc ráda, ale ukazuje to, že jej přijali všichni velmi dobře,“ řekla lékařka rehabilitačního oddělení Ema Kaslová.

Když lékařka kupovala synovi štěně, vůbec ji nenapadlo, že by Casper mohl jednou, tak jako ona, pomáhat v nemocnici. Přesto teď spolu každé ráno vyráží za pacienty. „Je úžasné, že tu s námi Casper může být. Někteří z nás jsou na tom hodně zle fyzicky i psychicky, ale když vidí psa, aspoň se usmějí,“ řekla například Magda Horová z Ostravy.

Jak to začalo 

Vše začalo loni na jaře, když v nemocnici hospitalizovali sedmatřicetiletou Zdeňku Koldovou, která se věnuje canisterapii přes deset let. Poté, co ji postihla cévní mozková příhoda, ochrnula na levou polovinu těla. A protože rekonvalescence trvala velmi dlouho, požádala lékaře, zda by si mohla do nemocnice přivést fenku australského ovčáka Sheenu. Lékaři nebyli proti, a tak při přeložení z neurologie na rehabilitační oddělení už Sheena Zdeňku doprovázela. Pomohla s otevřením dveří, se svlékáním či nošením věcí.

„Na její přítomnost reagovali všichni nadšeně. Pacienti s námi dokonce začali víc komunikovat. Příjemně tady u nás narušila nemocniční rutinu,“ přiblížila lékařka a milovnice psů Ema Kaslová.

Se Zdeňkou Koldovou je spojila právě láska ke psům, a když se Zdeňka seznámila s Casperem, rázem poznala, že má pejsek pro canisterapii vlohy. A tak půlroční štěně začala cvičit. Casper dochází a cvičí na rehabilitačním oddělení prakticky každý den.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

„Je to šikulka a zvládá to dobře. Důležité je, že miluje lidi a nebojí se jich. Teď ho připravujeme na to, aby zvládl canisterapeutické zkoušky, jsou totiž relativně přísné. Bude muset perfektně zvládat socializaci, vhodně se chovat v tramvajích, v autobusech, v obchodech nebo v rušném prostředí,“ vysvětlila Zdeňka Koldová.

Zkoušky Casper může absolvovat nejdříve v 10 měsících. Do té doby musí například zvládnout jízdu po jezdících schodech. „Z toho mám trošku hrůzu, ale věřím, že to dá. Velice rychle se naučil například aportovat a podávat věci. Teď se je učíme zase odkládat na určené místo,“ popsala lékařka.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Jakmile Casper absolvuje canisterapeutické zkoušky, stane se už nedílnou součástí rehabilitačního oddělení Vítkovické nemocnice. Už nyní je ale miláčkem klientů i zaměstnanců. Pes dokonce láká na oddělení nové pacienty. „Je to tak, například dnes máme čtyři nové příjmy a plno už máme i na další měsíc. To takto nikdy nebylo. Casper pomáhá pacientům nejen fyzicky, ale pozitivně působí také na jejich psychiku,“ uvedla Kaslová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám