Hlavní obsah

Nový 3D laparoskopický systém výrazně zkvalitní operace rakoviny prostaty

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během listopadu probíhala již po několikáté osvětová a zároveň charitativní kampaň Movember, která upozorňovala na problematiku rakoviny prostaty. Díky výtěžku z této akce v roce 2012 byl nadačním fondem Muži proti rakovině zakoupen 3D laparoskopický systém EXERA III, který je umístěn na urologickém operačním sále pražské Thomayerovy nemocnice a který umožňuje přesnější lokalizaci prostaty a okolních orgánů, čímž se zlepšují i výsledky operací a zároveň snižují možné komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Za posledních dvacet let vzrostl počet mužů s rakovinou prostaty trojnásobně. Ilustrační foto

Článek

Za posledních dvacet let vzrostl počet mužů s rakovinou prostaty trojnásobně a ročně tomuto onemocnění podlehne více než 1300 mužů.

„K nejohroženějším patří muži po šedesátce, ale stále více přibývají i pacienti mnohem mladší. Při boji s touto nemocí je velmi důležitá osvěta a prevence, protože časná stádia nemoci jsou většinou zcela bez příznaků“, upozorňuje doc. Roman Zachoval, primář urologického oddělení TN.

Při boji s touto nemocí je velmi důležitá osvěta a prevence
doc. Roman Zachoval

Kvůli závažnosti onemocnění a malé informovanosti mužů po celém světě vznikl projekt Movember, který se snaží napomáhat v boji proti této nemoci. U nás tato akce probíhá pod záštitou Nadačního fondu Muži proti rakovině.

„Cílem nadačního fondu je šířit informace o této problematice, podporovat rozvoj všech metod léčby uroonkologických onemocnění, získávat prostředky na podporu specializovaných programů, vydávávat publikace, podporovat vzdělávání a výzkum v oblasti uroonkologie a poskytovat příspěvky na pořízení moderní přístrojové techniky,“ upozorňuje Marek Rejman, člen správní rady nadačního fondu.

Z výtěžku Movemberu 2012 byl nyní zakoupen 3D laparoskopický systém EXERA III a z výtěžku z roku 2013, jehož výše je větší než tři milióny korun, budou pravděpodobně financovány publikace podrobných informačních materiálů o problematice rakoviny prostaty na stránkách nadačního fondu, zároveň otevření programu individuální pomoci fyzickým osobám, medializace problematiky uroonkologických onemocnění a podpora výzkumu a dalšího zkvalitnění přístrojového vybavení urologických pracovišť v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina prostaty je neustále na vzestupu

Rakovina prostaty patří mezi nejčastější onkologická onemocnění mužů a představuje třetí nejčastější příčinu jejich úmrtí. Bohužel počet nemocných neustále...

Výběr článků

Načítám