Hlavní obsah

Mladí zahánějí bolesti léky, často bez dohledu odborníků

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nějakou formou bolesti trpí několikrát za měsíc až 56 % Čechů. Přičemž necelá polovina svůj problém řeší pomocí léků proti bolesti, čtvrtina se snaží svou pozornost zaměstnat něčím jiným a necelých 10 % upřednostňuje přírodní prostředky. Podle průzkumu společnosti Foxo, s. r. o., kterého se zúčastnilo téměř 2500 mladých lidí do 28 let, mezi nejoblíbenější léky patří Ibalgin, Paralen a Brufen.

Foto: Profimedia.cz

Při výběru léků dost často rozhoduje cena či barva léku.

Článek

Příčiny bolesti číhají na moderního člověka doslova na každém kroku. „Stresové situace, nevhodná strava a pokulhávající pitný režim, špatné držení těla nebo nedostatek pohybu, to vše představuje každodenní spouštěče bolesti, zejména hlavy, šíje a zad,“ uvedl praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

Nejlepším řešením je prevence, tedy snažit se všem těmto situacím předcházet. Nicméně když už člověk věc podcení, pak dost často na řadu přicházejí pilulky.

Z průzkumu vyplynulo, že až polovina mladých je přesvědčena, že ví, jaký lék si na bolest vzít, zbytek se rozhoduje na základě doporučení lékaře, lékárníka či rodičů. Dost často rozhoduje i cena či barva léku.

„Léky proti bolesti jsou zcela běžnými prostředky, jak v akutním stavu vyřešit nepříjemný problém,” vysvětluje Lazák a dodává:

„Nemyslím si, že pouhé ignorování problému může něco vyřešit. Samozřejmě že silná vůle je pro léčbu výhodou, ale ignorovat bolest se nemusí vyplatit – jde o varovný signál organismu, že něco není v pořádku. U dlouhodobějších problémů je vždy lepší vyhledat odborníka a snažit se najít a posléze i řešit příčinu bolesti. Například hlava bolí řadu lidí proto, že špatně dodržují pitný režim a příliš se stresují. Bolavé svaly krční páteře mohou signalizovat špatnou ergonomii na pracovišti a podobně. Některé bolesti mohou mít i závažnější příčiny.”

Reklama

Související témata:

Související články

Co nevíte o migréně

S nějakou formou migrény se během života setkal snad každý člověk. Tato skutečnost, která je často spojovaná i s hektickým stylem života, je již dlouhou dobu...

Výběr článků

Načítám