Hlavní obsah

Potraviny s pozitivním účinkem na lidské zdraví

Novinky, bok

O vlivu potravin na lidský organismus toho bylo za poslední dobu napsáno mnohé. Některé pomáhají jako prevence různých chorob, jiné zpomalují stárnutí atd. Různorodou kombinací a složením potravin tak nejen prospějete chuťovým buňkám, ale i svému zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Zařaďte do jídelníčku houby, jejich konzumace prospívá zdraví.

Článek

Krátký přehled několika více či méně oblíbených druhů potravin, které prospívají v mnoha ohledech lidskému organismu, přinesl server Health.

Houby - povzbuzují metabolismus

Vitamín D je důležitým prvkem, který naše tělo potřebuje. Přirozeně ho lidé získávají ze slunečního záření. Co ale dělat, když slunce zrovna tolik nesvítí, je smog, případně jiné nepříznivé klimatické podmínky? Pak je čas na dodávku z jiných zdrojů. Mezi ty opravdu účinné patří například houby.

Těm totiž stačí i minimální čas vystavení na slunci, a obsah vitamínu D v nich se několikanásobně zvýší, uvádějí vědci z Lékařské fakulty univerzity v Bostonu.

Vitamín D je opravdu skutečným pomocníkem. Jeho dostatek zlepšuje fungování svalů, podle některých studií snižuje riziko výskytu obezity, diabetu druhého typu, onemocnění srdce, vysokého krevního tlaku, osteoporózy a také prý některých druhů rakoviny

Jak je připravovat 

Houby se dají připravovat opravdu na mnoho způsobů. Lze je přidat do omelety, do salátů nebo těstovin. Můžete je dusit, smažit i péct, chutné jsou i jako součást grilovaného špízu. Pro větší odvážlivce se dá připravit i houbová zmrzlina.

Mango - redukce tuku

Mango je velmi bohaté na vitamíny A a C, které podporují imunitu, kromě toho také obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty. Podle nového zjištění vědců z univerzity v Oklahomě konzumace manga pomáhá při redukci tělesného tuku, snižuje cholesterol a pomáhá lepší redukci krevního cukru.

Jak ho připravovat  

I mango se dá konzumovat na mnoho způsobů. Přes klasické přidání do salátů či cereálií až po vitamínový doplněk k pečeným či grilovaným mořským plodům. I mango se dá připravit jako lahodná zmrzlinová pochoutka.

Foto: Profimedia.cz

Mango je velmi bohaté na vitamíny A a C, které podporují imunitu.

Bobulovité plody - ochrana mozku

Zdravotní význam pro lidský organismus je opravdu velký. Bobulovité plody (rybíz, borůvky, jahody atd.) pomáhají proti obezitě, v boji proti onemocněním srdce, rakovině, vysokému krevnímu tlaku nebo také osteoporóze. Podle nové studie ale také zároveň pomáhají odstraňovat nebezpečné toxiny z mozku, čímž chrání proti stárnutí a také nemocem typu Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby.

Jak je připravovat 

Vedle standardní konzumace čerstvých nasbíraných plodů se dají přidávat také do různých salátů, vloček či zmrzlin. Díky zamrazení vydrží po celý rok a nemusíte se tak spoléhat pouze na sezónní přísun.

Hrozny - bojovník s břišním tukem 

Řada studií prokázala, že hrozny a v nich obsažené důležité antioxidanty jsou dobrou prevencí proti srdečním onemocněním. Uvolňují cévy, zlepšují krevní oběh a omezují tvorbu krevních sraženin.

Podle nejnovější studie provedené na univerzitě v Michiganu kombinace červených, zelených a černých hroznů nejen zvyšuje antioxidační obranu organismu, ale také snižuje zánětlivost a množství břišního tuku (první testy byly provedeny na potkanech).

Jak je připravovat

Kromě konzumace čerstvých hroznů je lze přidávat opět do salátů či k běžnému jídlu, případně k müsli.

Řepa - snižuje krevní tlak 

Je pravda, že řepa všeobecně nepatří mezi oblíbence, kteří by se v kuchyni vyskytovali hojně a ve velkém množství, přitom je to škoda. Kromě bohatého obsahu vitamínů a minerálů jde také o skvělý detoxikant. Dřívější studie ukázaly, že červená řepa může pomoci zpomalit rozvoj rakoviny, také zvyšuje sportovní výkony a zlepšuje vytrvalost.

Podle nedávné studie uveřejněné v časopise Hypertension Heart Association vědci také zjistili, že jde o účinného bojovníka s vysokým tlakem.

Jak ji připravovat 

Díky své výrazné barvě se řepa hodí jako součást do salátů různých druhů, nebo jako samotná příloha k hlavnímu chodu. Za zmínku stojí také šťáva z čerstvé řepy, velké kusy řepy můžete také nakrájet na kousky a péct.

Reklama

Související články

Potraviny, které bolavému břichu neprospějí

Jsou různé typy bolestí, které nemusí ihned znamenat závažný zdravotní problém, i tak ale dokážou pěkně potrápit. Mezi takové, které se vyskytují častěji,...

Nejčastější těžké alergie na potraviny

Potravinové alergie jsou stále častější jak u dětí, tak u dospělých. Sestavili jsme pro vás seznam těch nejzáludnějších potravin, které způsobují 50 až 90 %...

Výběr článků

Načítám