Hlavní obsah

Mletá káva vydrží čerstvá maximálně hodiny

Novinky, das

Supermarkety nás naučily, že káva je dostupná celoročně a ve stejné kvalitě stejně jako třeba mouka nebo mléko. Realita je přitom jiná. Opravdu kvalitní, výběrová káva má pramálo společného s unifikovanými směsmi prodávanými zpravidla pod obecnými přívlastky jako italské espresso nebo brazilská. Je to jako byste v obchodě kupovali víno označené jako francouzské – bez určení původu, ročníku nebo odrůdy.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvost kávy je pro její chuť klíčová.

Článek

„Každá káva má svůj typický chuťový profil, který je výsledkem mnoha charakteristik, jako jsou místo původu, odrůda, doba sklizně, termín pražení a způsob přípravy. Jenom tak má zákazník zaručeno, že se mu do šálku dostává jen kvalitní a opravdu čerstvá káva,“ vysvětluje Jaroslav Tuček z pražírny výběrové kávy doubleshot.

Čerstvost kávy je pro její chuť klíčovou charakteristikou, a to hned ve dvou směrech. Zaprvé je důležitá čerstvost samotné zelené kávy, tedy to, kdy byla sklizena. I ta nejlepší kávová zrna vydrží ve své optimální čerstvosti řádově měsíce, příliš dlouhým skladováním ztrácejí ze svých chuťových předností.

„Proto v kvalitních obchodech nenajdete nikdy výběr káv ze všech světových kávových oblastí. Doby sklizně se totiž v různých oblastech liší a mít například kávu z Guatemaly na počátku nového roku automaticky značí, že se jedná přibližně o rok starou sklizeň, a tedy nemohla být upražena dostatečně čerstvá," upozorňuje Tuček.

Pražená káva vydrží čerstvá jen několik týdnů

Zatímco zelená káva je čerstvá několik měsíců, tak pražená kávová zrna vydrží čerstvá v horizontu týdnů, v optimální kvalitě zhruba 2–3 týdny při správném skladování (suché a temné prostředí ideálně bez přístupu vzduchu). Později kávová zrna i při ideálním balení začínají oxidovat a chuť kávy se začne laicky řečeno „rozpadat“ a ztratí své typické vlastnosti.

Mletá káva pak vydrží čerstvá mnohem kratší dobu, maximálně hodiny. Pravidlem ale je, že by se káva měla mlít bezprostředně před její přípravou. „Navíc existuje množství rozličných způsobů přípravy a každý z nich vyžaduje jinou hrubost mletí kávy. Neexistuje nic jako ideální mletí,“ uzavírá téma čerstvosti Tuček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám