Hlavní obsah

Lymfatická masáž pomáhá s řadou zdravotních problémů

Právo, Petr Veselý

Lymfatickou masáž považuje hodně žen jen za kosmetický zákrok. Třeba při celulitidě. Spousta z nich netuší, že nám může pomoci s řadou nepříjemných nebo i zdravotních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Při neodborně provedené masáži může naopak dojít k nechtěným otokům obličeje kvůli nahromaděné lymfě.

Článek

Typickým příznakem toho, že lymfatický systém nefunguje, jak by měl, jsou například otoky nohou i jiných částí těla, chronická únava a bolesti hlavy. Někdy také vyšší sklon k infekčním chorobám horních cest dýchacích (anginy, chřipky, různé záněty). Masáž, odborně drenáž, je může v řadě případů odstranit či zmírnit.

Zmíněný systém tvoří důmyslnou síť cév, podobnou tomu krevnímu. Odvádí z tkání odpadní produkty metabolismu, vodu, ionty a bílkoviny, ale také cizorodé látky a choroboplodné zárodky.

Jeho součástí jsou lymfatické uzliny, ve kterých se soustřeďuje větší množství lymfocytů a makrofágů, tedy bílých krvinek. Ty likvidují potenciálně škodlivé buňky a látky. Vyčištěnou tekutinu vracejí zpátky do krve. Systém je důležitou součástí naší imunity. Jde o jakousi čističku odpadních vod nebo spíš tekutin v tkáních.

Stimulace pro lenochy

Lymfa, čirá tekutina, necirkuluje v těle díky srdci. Její plynulý tok zajišťuje tlak svalů, tedy fakt, že se hýbeme. Lidé, kteří pohyb zanedbávají (stejně jako zdravý životní styl), mohou mít s její cirkulací problémy. Pokud lymfa, tedy míza, správně neproudí, má větší sklon stagnovat. Systém se zanáší a nefunguje tak efektivně, jak by měl.

„Proto by i zcela zdraví lidé měli absolvovat jednou až dvakrát do roka lymfatickou masáž,“ říká MUDr. Michaela Prosová, vedoucí lékařka lymfologického a dermatologického centra Lymfoderma na Praze 1 a pokračuje: „Povzbudí činnost zmíněného systému, odplaví odpadní látky, případně zmírní otoky. Působí i proti únavě, posiluje imunitu a zlepšuje pokožku.“

Proti sloní ruce

Má rovněž zdravotní význam. Třeba u nádoru prsu odstraňují lékaři spolu s karcinomem i lymfatické uzliny v podpaží. Nádorové buňky se v nich často zachytí a šíří dál do těla. Jenže bez uzlin lymfa hůře proudí.

Ženám snáz otéká paže a jsou náchylnější k jejímu infikování, vzniku růže nebo k vytvoření tzv. sloní ruky, tedy k chronickému otoku, a dalším nežádoucím změnám v postižené končetině. Pravidelné lymfatické masáže pro ně mají veliký význam. Zlepšují stav paže a mírní riziko uvedených komplikací.

Kdy má největší smysl

„Drenáž zmenšuje otoky i u chronické žilní nedostatečnosti, která je příčinou křečových žil, podobně jako otoky vyvolané úrazy,“ říká MUDr. Prosová. „Má smysl rovněž pro diabetiky a pacienty s migrénami, při akné, celulitidě, osteoporóze, roztroušené skleróze, po mozkových mrtvicích, operacích kloubů a tak dál,“ dodává.

U těchto potíží nestačí jedna masáž, bývá nutná jejich série - dvakrát týdně po dobu pěti a více týdnů. U každé ze zdravotních potíží je to trochu jiné. Když se je povede zmírnit, obvykle stačí chodit v delším intervalu na udržovací zákrok.

Zdravotní pojišťovny hradí masáž ženám s odstraněnými uzlinami při rakovině prsu, po některých gynekologických operacích a při chronické žilní nedostatečnosti. Ale i při opakovaných růžích, po úrazech a dalších potížích. Jinak si ji pacient obvykle platí sám.

Málo známé riziko

Lékaři a zdravotníci využívají jak lymfodrenáže ruční, tak přístrojové, nejednou je dokonce kombinují. Měl by ji dělat jenom člověk vyškolený. „Masér musí nejprve uvolnit jednotlivé uzliny, aby se lymfa nikde nehromadila a volně odtékala,“ zdůrazňuje doktorka Prosová.

To platí i pro využití přístrojů. Pracují s pulzní vlnou. Působí na celý obvod ruky či nohy. Než je masér spustí, musí rozmasírovat zatuhlá místa ručně. Stejně tak musí uvolnit uzliny v jednotlivých lymfatických centrech (v tříslech, v podpaží, nad klíční kostí...). To v kosmetických salónech často nedělají. Hrozí pak poškození lymfatického systému i okolních tkání, které je někdy nevratné.

Cviky, dech i punčochy

Při problémech s prouděním lymfy nelze spoléhat jen na masáže. Pacient by se měl také pravidelně věnovat speciálním cvikům. Naučí se je pod dohledem zdravotníka. Bývají zaměřeny na posílení svalů, které podporují proudění mízy.

Při ochablých svalech a otékání nohou způsobených špatným prouděním lymfy je často potřeba nosit kompresní punčochy podobně jako u křečových žil. Svaly získají díky nim oporu a mírní pak hromadění lymfy, tedy i otoky.

Užitečné je, když pacient zvládne břišní dýchání: při nádechu zvedá pouze břicho, nikoli hrudník. Naučit se ho může od lymfologů, fyzioterapeutů stejně jako instruktorů jógy a taj-či. Pomáhá rovněž stoupání na špičky a pohupování z pat na špičky. Stejně jako chůze a cvičení na nestabilních plošinách (aktivují důležité svaly) nebo nášlapných ježcích (stimulují reflexní body).

Zdravotník, ke kterému půjdete na lymfatickou masáž, by se měl zajímat o váš zdravotní stav, způsob života a stravovací návyky, také by nás měl změřit a zvážit. Teprve pak stanoví postup a počet masáží, případně dalších procedur. Vedle dýchání mají na správné proudění mízy vliv i pitný režim a držení těla.

Specializovaná centra

Lepší než kosmetické salóny jsou zařízení, kde pracují lékaři a zdravotnický personál. Kromě zmíněné Lymfodermy je to třeba Centrum preventivní medicíny v Praze a další zařízení v různých koutech republiky, které najdete na Dermanet.cz (rubrika Kožní ordinace, pod ní klikněte na Specializovaná centra).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám