Hlavní obsah

Alkorexie ohrožuje stále více mladistvých

– Londýn

Mladí na svou váhu hledí mnohem víc než kdokoliv jiný, zároveň ale také holdují víkendovému opíjení. Alkohol přitom obsahuje vysoké množství kalorií. Ti, kteří si toto všechno uvědomují, tak celý týden hladoví, aby si víkendové alkoholové dýchánky mohli náležitě užít. Britští lékaři toto nebezpečné chování odborně nazývají alkorexie či drunkorexie.

Foto: Profimedia.cz

Alkorexie - kombinace anorexie s alkoholismem

Článek

Drunkorexie je složenina anorexie a anglického slovíčka drunk – opilý. Mládež se o víkendu opíjí a v týdnu hladoví, takže tělo nepřibírá z obří dávky kalorií, kterou v podobě alkoholu zkonzumuje. Tohle chování je nesmírně nebezpečné a ohrožuje mladistvé diabetem a v horším případě dokonce nádorovým onemocněním slinivky břišní.

Britský list Daily Mail popisuje příběh osmnáctileté dívky Nakhary Jacquesové, která alkorexií trpí. V neděli a pondělí nejí vůbec nic, aby se mohla v pondělí večer zpít do němoty. „V úterý si můžu dovolit pár kostiček melounu a několik jahod,“ tvrdí Nakhara, jež si prý může dát také dva krekry s máslem, ale to nesnáší, takže si ho maže jen ve velmi tenké vrstvě. A dopřeje si také silný čaj s kapkou mléka. „Když vidím mléko, tak zvracím,“ tvrdí anorektička a alkoholička v jedné osobě.

Ve středu jí jen dvě kostky melounu a večer se znova opije. V alkoholu se nijak neomezuje. Téměř denně pije pivo s ovocnou příchutí a panáky vodky. Lije je do prázdného žaludku. Po dvou letech takového životního stylu ztrácí vlasy, nemá menstruaci a je příšerně vyzáblá. Přesto se týrá dál. Lékaři u ní diagnostikovali anorexii a alkoholismus, do dvou let na následky onemocnění zemře, pokud se nebude léčit a léčba nebude úspěšná.

Jacquesová přijala pozvání do pořadu This Morning, jakéhosi britského „Dobrého rána“. Nakhara tam přiznala, že nepracuje, protože toho není schopná. „Chodím pravidelně k lékaři a mám pravidelné terapie. Ale nemyslím, že je někdo schopen lidem, jako jsem já, pomoci,“ uvedla pro deník Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám