Hlavní obsah

V Ostravě nově léčí artrózu pomocí kmenových buněk

Novinky, das

Artrózou trpí padesát a podle některých statistik až osmdesát procent dospělé populace starší 50 let. Ostrava je po Brnu druhým městem v ČR, kde byla provedena aplikace kmenových buněk do kloubu postiženého artrózou. Metoda, která pochází z USA, využívá schopností kmenových buněk, které se v největším počtu nacházejí v kostní dřeni nebo tuku, obnovovat poškozené nebo opotřebené tkáně a buňky v těle.

Foto: Profimedia.cz

Artrózou trpí padesát a podle některých statistik až osmdesát procent dospělé populace starší 50 let.

Článek

Lékaři nejdříve pacientovi provedou malou liposukci, kdy odsají asi padesát mililitrů tuku z těla. Kmenové buňky se asi pětačtyřicet minut izolují a zpracovávají ve speciálních přístrojích. Společně s krví pacienta se poté injekčně aplikují přímo do kloubu.

Kmenové buňky pak pod vlivem vlastního působení v místě postižení umožní regeneraci a obnovu poškozených tkání. V neposlední řadě odstraní zánět kloubu artritidu, která je příčinou urputných bolestí, zastaví jeho další degeneraci a zčásti obnoví poškozená místa na chrupavce. Pacient by měl během týdne cítit výraznou úlevu a je možné, že se vyhne výměně kloubů, pokud mu hrozí.

Oprava poškozené chrupavky trvá zpravidla 2-3 měsíce, avšak významné zlepšení potíží (především bolestivosti) lze očekávat již po 1-2 týdnech. Po 4-6 týdnech je vhodné zkontrolovat klinický stav. V případě předchozího těžkého poškození chrupavky je vhodné zvážit druhou aplikaci kmenových buněk.

,,Rozeznáváme čtyři stupně artrózy, kdy stupeň č.1 je nejlehčí forma a stupeň č.4 je naopak nejtěžší. V takovém případě je chrupavka zcela zdevastovaná, nebo již nepřítomná. Léčba kmenovými buňkami dosahuje nejlepších výsledků u stupňů artrózy 1-3. Stupeň 4, kdy již v podstatě není z čeho chrupavku regenerovat, vyžaduje zpravidla chirurgické řešení.

Ze Spojených států mám ovšem informaci, že i kandidáti na totální endoprotézu kyčelního nebo kolenního kloubu byli úspěšné léčeni pouhou aplikací kmenových buněk do kloubu, takže umělou náhradu vůbec nemuseli podstoupit,“ vysvětluje MUDr. Ladislav Lukáč, který s aplikacemi kmenových buněk začal v Ostravě jako první.

Zákrok zatím zdravotní pojišťovny nehradí, jeho cena u jednoho kloubu činí zhruba 35 000,- Kč.

,,V současné době byly vlastní kmenové buňky aplikovány v rámci jednoho operačního zákroku tisícům pacientů na celém světě s cílem léčby artrózy, nebo s cílem zvětšení poprsí a ani v jediném případě nebyl zaznamenán závažný vedlejší účinek ve smyslu vzniku nádorového nebo autoimunitního onemocnění po podání těchto buněk. Vzácně může dojít k přechodnému zvýšení tělesné teploty, nebo velmi ojediněle k menší infekci v místě podání buněk,“ vysvětluje profesor MUDr. Jaroslav Michálek ze společnosti Cellthera, která se zabývá využitím kmenových buněk v regenerativní medicíně.

Více informací na  www.lecbakloubu.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám