Hlavní obsah

Nejlepší lék na rýmu? Chilli papričky

Trápí vás velká rýma a nevíte, jak se jí konečně zbavit? Pak pro vás máme jednoduchý tip v podobě chilli papričky. Na trh se dokonce velmi brzy dostane nosní sprej vyráběný z výtažků chilli papriček, který potlačuje zánět ve vedlejších nosních dutinách, jenž způsobuje chronickou rýmu.

Foto: Profimedia.cz

Výtažky z chilli papriček zrychlují metabolismus.

Článek

"Představa, že si člověk bude do nosu aplikovat něco tak pálivého, jako jsou chilli papričky, je přinejmenším zarážející. Vědci ale dokázali, že nosní spreje s kapsaicinem pomáhají lidem s dlouhodobou rýmou, která nemá alergický podklad," vysvětlují odborníci ze serveru Ulékaře.cz.

Pacienti zařazení do studie byli náhodně rozděleni na dvě skupiny – jedna skupina dostávala nosní sprej s kapsaicinem a druhá dostávala placebo – sprej, který vypadá úplně stejně, ale neobsahuje potenciálně léčivou látku. Žádný z pacientů však nevěděl, ke které skupině patří a který z přípravků dostává. Po dvou týdnech léčby hodnotili všichni pacienti účinek – pacienti, kteří používali nosní sprej s kapsaicinem, udávali zlepšení svých obtíží častěji než pacienti, kteří používali placebo.

Chilli papričky patří mezi tradiční léčiva v Jižní Americe. Obsahují pálivý kapsaicin, který je i součástí léků v podobě mastí nebo gelů proti bolesti. Nosní kapky čeká ještě řada úprav, podle vědců jsou ale zárukou novodobé léčby rýmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Závislost na nosních kapkách nelze podceňovat

Rýma a ucpaný nos patří mezi nejčastější projevy virózy i běžného nachlazení. Když člověk rýmu jednou chytí, dřív než za pět až sedm dní se jí nezbaví, i když...

Výběr článků

Načítám