Hlavní obsah

Potraviny bez kontroverzních éček budou označeny novým logem

Novinky, das

Zajímá vás, co jíte, a snažíte se pokud možno vyvarovat obávaným éčkům či umělým sladidlům? Pak máme pro vás dobrou zprávu. Brzy se na potravinách bez přidaných látek - tzv. éček objeví nové logo, které zákazníka na tyto produkty upozorní, aniž by musel důkladně sledovat etiketu s kompletním složením výrobku.

Foto: Profimedia.cz

Orientovat se ve složení výrobků není dnes nic jednoduchého.

Článek

První potraviny s logem CEFF se objeví na trhu během měsíce září. Jedná se o nezávislý projekt, který má zákazníkům usnadnit orientaci ve složení jednotlivých potravin, jež je nyní pro ně matoucí.

Někteří výrobci uvádějí seznamy E kódů, jiní vypisují éčka plným názvem. Přičemž některá éčka mohou mít při nadměrné konzumaci negativní dopad na zdraví, jiná jsou zcela neškodná a některá dokonce působí blahodárně.

Výrobky s logem CEFF upozorní kupující, že daný výrobek neobsahuje nežádoucí éčka, konkrétně konzervanty, umělá barviva a sladidla. Nejedná se o žádný podvrh, k získání loga musí výrobce smluvně potvrdit složení výrobku a zároveň dát i souhlas k jeho testování Státním zdravotním ústavem.

Reklama

Související články

Potravinářská aditiva dětem nesvědčí

Jde o látky přidávané do různých výrobků kvůli zvýšení jejich trvanlivosti či zlepšení chuti a vzhledu. Jejich použití v dětské výživě je ze zákona přísně...

Výběr článků

Načítám