Hlavní obsah

Mezi nejoblíbenější bojovníky proti nachlazení patří med a citrón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babské rady, jak si léčit nachlazení, bývají častěji využívány než medikamenty z apatyky. Třetina českých pacientů nejraději využívá med s citrónem, mezi oblíbené kúry patří vyležení se v posteli.

Foto: Profimedia.cz

Čaj s medem a citrónem užívá třetina Čechů, kteří bojují s nachlazením.

Článek

Podle průzkumu se během posledních dvanácti měsíců léčily s nachlazením či chřipkou tři čtvrtiny Čechů, z toho třetina opakovaně. Častěji se léčí ženy a lidé do 55 let. Třetina mužů tvrdí, že neonemocněla vůbec.

Med, citrón, peřina, teplé oblečení, vitaminy i očkování

Čaj s medem a citrónem pila třetina nemocných, hlavně mladší, čtvrtina se snažila obtíže vyležet. Téměř tři čtvrtiny lidí si podle průzkumu pod prevencí nachlazení představují vhodné oblékání podle počasí. Šest lidí z deseti bere preventivně přípravky s vitaminy a minerály, každý desátý se dal očkovat proti chřipce nebo o tom vážně uvažuje, stejný počet užívá pastilky. Proti nachlazení se lidé brání také otužováním, saunováním či sportem.

"Mladý organismus si dokáže s nemocí poradit lépe než starší. To je také důvod, proč mladým obvykle stačí horký čaj a trochu si poležet, zatímco lidé středního věku a senioři se mohou s nemocí potýkat i několik týdnů," komentoval výsledky lékař Vladan Hrabě z Fakultní nemocnice Plzeň.

Nachlazení způsobují rinoviry

Nachlazení způsobuje více než dvě stě různých druhů virů. Nejdůležitější skupinou jsou rinoviry, jež jsou příčinou až 35 procent druhů nachlazení. To většinou do rodiny přinesou děti. Ostatní členové rodiny onemocní v časovém intervalu dvou až pěti dnů. Viry, které způsobují nachlazení, se do nosu nebo očí nejčastěji dostanou rukou.

Na předmětech, jako jsou tužky, knihy nebo kávové šálky, přežijí tyto viry i několik hodin. Osoby, které prodělaly nachlazení, vylučují viry ještě čtyři dny až tři týdny. Děti dokonce viry vylučují déle než dospělí.

Je bezpodmínečně nutné, aby lékaře navštívily osoby starší pětašedesáti let, kojenci nebo menší děti a zvláště pak těhotné a kojící ženy.

Přecházení vede ke chronickým onemocněním

Co se týče chování nemocných při nachlazení a chřipce, dle průzkumu téměř polovina oslovených vynechává při bolestech v krku sport a jiné namáhavé aktivity, ale jinak se snaží i s obtížemi fungovat normálně, chodit do práce nebo školy. K takovému řešení mají sklon hlavně mladí lidé do pětadvaceti let s vysokoškolským vzděláním.

"Kdo nemoc přechází, nezvolní a neléčí se, má vysokou pravděpodobnost, že se mu onemocnění rozvine v závažnější infekci, nebo se opakovaně vrátí," varoval Hrabě.

Nemoc se podle průzkumu vrátí každému druhému nezodpovědnému pacientovi. Naproti tomu 69 procent lidí, kteří se snaží obtíže vyležet i za tu cenu, že si vezmou dovolenou, onemocnělo jen jednou nebo vůbec. Tento přístup je vlastní zejména lidem nad čtyřicet let.

Anketa

Jak bojujete s nachlazením?
1. Ležím v posteli a potím se
3 %
2. Ležím v posteli a piju čaj s citrónem
67,5 %
3. Koupím si léky
13,9 %
4. Dávám se očkovat
2,4 %
5. Užívám víc vitaminů
7,1 %
6. Jinak
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 505 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám