Hlavní obsah

Prolomení mýtu o vejcích

Právo, Petr Veselý

Cholesterolový nepřítel číslo jedna. To byla nálepka, kterou vajíčka získala v minulosti. Čím dál tím více výzkumů však ukazuje, že vůbec nejsou tak nebezpečná, jak se zdálo.

Foto: Profimedia.cz

Na doporučené množství zkonzumovaných vajec má vliv i to, jak si je uděláme. A kolik živočišných tuků spořádáme zároveň s nimi.

Článek

Pověst potraviny rizikové pro zdraví získala před léty v kampani proti dramatickému nárůstu infarktů a mrtvic. Za hlavního viníka, který ucpává cévy a vyvolává tuto moderní epidemii, označili odborníci vysokou hladinu cholesterolu. A za největší cholesterolovou bombu pak vajíčka.

Reakce lidí na sebe nenechala dlouho čekat. Výrazně klesla jejich spotřeba. Lidé se jich začali bát. Na rozdíl od smetany, šlehačky, tučných sýrů a dalších potravin, které obsahují také hodně cholesterolu.

A ještě pořádnou porci problematičtějších živočišných tuků. U nich navíc není pochyb o tom, že akcelerují tloustnutí a zrychlují kornatění cév, pokud jich jíme příliš mnoho. Nad vejci se vznáší otazník.

Ohromující výzkum na 100 000 lidech

Přispívají opravdu k infarktům a mrtvicím? Tuto jednoduchou otázku si položili vědci z Harvardské univerzity v Bostonu. Pak se pustili do úctyhodné studie. Zkoumali na 100 000 lidech, jestli konzumace jednoho vejce denně zvyšuje riziko aterosklerózy, tedy infarktu nebo mrtvice. Dospěli k překvapujícímu závěru: U naprosté většiny lidí nezvyšuje! Nebyli však schopní přesně určit, proč tomu tak je.

Mezi zkoumaným vzorkem populace se ovšem objevila jedna výjimka: diabetici. Těm vědci nemohli doporučit pravidelnou konzumaci vajec. Příliš mnoho z nich pak mělo problémy se zvýšenými krevními tuky.

Foto: Profimedia.cz

Vaření vejcí může být pro někoho oříškem.

„Podobné výzkumy nejsou ojedinělé,“ říká přední odbornice právě na vajíčka doc. ing. Kamila Míková, CSc., z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. „I další studie ukazují, že vejce mají velmi malý a klinicky nepříliš významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi.“

Příčiny, o kterých nevíme skoro nic

Důvodů, proč tomu tak je, se ukázalo několik. Souvisí se složením této potraviny.

  • Vejce totiž obsahují hodně fosfolipidů, zejména lecitinu, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a brzdí jeho ukládání na stěnách cév, ale i v játrech. Má na náš organismus i řadu dalších pozitivních vlastností.
  • Rovněž v nich převládají pro zdraví příznivější nenasycené mastné kyseliny včetně poměrně vysokého obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin (NMK). I ty snižují hladinu cholesterolu a krevních tuků. Navíc přispívají k pružnosti cév, působí proti zvýšené tvorbě krevních sraženin, mají protizánětlivé účinky atd.
  • Vaječný cholesterol obsažený ve žloutku se váže hlavně na proteiny s vysokou hustotou (HDL). Neukládá se proto v cévách, naopak, odbourává se v játrech.
  • Pokud vajíčka mírně ovlivňují cholesterol, obvykle zvýší víc ten hodný (HDL) a méně ten zlý (LDL), takže výsledné hodnoty nemusí být negativní.
  • Potraviny mají vliv na hladinu krevního cholesterolu ze 20, maximálně ze 30 %. I potenciální riziko vajec bylo tedy v každém případě zveličené. Hlavně u zdravých lidí, kteří případný nadbytek cholesterolu bez problémů vyloučí.

Zákaz? Jen výjimečně!

V západní Evropě prodávají vejce obohacené o různé látky. Začínají se objevovat i u nás. Jednou z těchto látek jsou omega -3 NMK. Působí proti infarktu a mají řadu pozitivních účinků na cévní systém.

Snáší je slepice, které dostávají do krmné směsi třeba lněná semínka nebo rybí tuk, protože obsahují hodně omega -3 NMK. Nutričně obohacená vejce bývají o něco dražší (zhruba o 30 %). Můžete se po nich poptat v hypermarketech a specializovaných obchodech: Tesco, Billa aj.

Jsou tipem pro lidi se zvýšenými krevními tuky. Ale určitě ne rozhodujícím řešením.

Nejíst vůbec vajíčka, protože mám vysoký cholesterol, je totiž hloupost. Většina z těchto lidí si je může dopřát, pokud jim v tom nebrání další zdravotní potíže.

Užitečný test

„Podstatnou roli v tom hraje skladba jídelníčku,“ říká docentka Míková. „Pokud v ní dominují živočišné tuky a trans tuky, které vznikají třeba při nesprávném smažení, mohou mít větší problémy s cholesterolem než při konzumaci vajec.

Pokud v ní převažuje ovoce, zelenina, ryby, nízkotučné mléčné výrobky a rostlinné tuky, nezpůsobí vejce konzumovaná v rozumném množství žádné dramatické potíže.“

Foto: Profimedia.cz

Výše cholesterolu závisí na skladbě jídelníčku - rostlinné tuky, ovoce, zelenina, nízkotučné mléčné výrobky nebo ryby v kombinaci s vejci by neměly způsobit žádné potíže.

Kolik týdně jich lze sníst, je nutné probrat s dietologem nebo nutriční terapeutkou. Pomůckou může být, když si pacient nechá změřit cholesterol. Třeba po měsíci konzumace dohodnutého množství vajíček. Jeho hladina napoví, jak to zvládá. „Rozhodující totiž není ani tak množství přijatého cholesterolu, jako schopnost organismu se s ním vyrovnat,“ zdůrazňuje docentka Míková.

Superpotravina

Jíst vajíčka, i když zápolím s vysokou hladinou krevních tuků, to není jen o mlsném jazýčku. Z nutričního pohledu jde totiž o superpotravinu. Ne náhodou. Je extraktem toho nejcennějšího, co příroda dokázala vymyslet pro zrození budoucího zárodku.

Nemělo by nás proto překvapit, že vejce obsahují vitamíny všech skupin (s výjimkou céčka), minerální látky, stopové prvky, ale také biologicky hodnotnější bílkoviny než jsou ty z masa a mléka. Jsou v nich totiž hojně zastoupeny esenciální aminokyseliny, které si nedokážeme syntetizovat a při tom se bez nich neobejdeme.

Vajíčko má energetickou hodnotu 332- 387 kJ. To je o něco víc než jedno velké jablko. Proto se hodí i pro hubnutí: žádná kalorická bomba, navíc nás zasytí na relativně dlouhou dobu, takže trpíme méně pocity hladu a nutkáním se přejídat.

„I to jsou důvody, proč nepodléhat cholesterolové hysterii kolem vajíček, a jíst je,“ zdůrazňuje docentka Míková. „Samozřejmě s rozumem.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám