„Dříve jsme měli zhruba 300 tisíc lidí závislých na alkoholu. Dnes je jich až 700 tisíc. Přitom mužů je dvakrát víc než žen, ale ženy je rychle dohánějí,“ říká doktor Petr Popov, primář oddělení pro léčbu závislosti Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Každoročně se přímo ze závislosti na alkoholu ústavně léčí asi 30 000 lidí, z nichž 11 000 je hospitalizováno.

Jestliže v roce 1989 každý Čech v průměru zkonzumoval 8,2 l čistého lihu za rok, pak v roce 2008 (poslední statistická data) to už bylo 10,4 litru. To je zhruba stejně jako v roce 2007. Každý občan, včetně nemluvňat, tak v roce 2008 vypil 156,6 l piva a k tomu 18,5 l vína a ještě 8,1 litru 40procentní lihoviny.

Škodí i v malých dávkách

„Jsou to bezesporu velmi vysoká čísla, ukazující, že Česko by mělo rázně zakročit proti pití alkoholu,“ tvrdí doktor Karel Nešpor, národní koordinátor Evropského akčního plánu o alkoholu Světové zdravotnické organizace, který je zároveň primářem Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

„Alkohol člověku škodí, i když ho pije v malých dávkách,“ soudí Nešpor. Podle něj kdo začne pít už v raném věku, rychleji si poškodí zdraví. Kdo pije trvale a hodně, zadělává si na vážná chronická onemocnění, která v konečném stadiu způsobí smrt. Na nemoci způsobené chronickým pitím alkoholu ve velkých dávkách zemře v ČR ročně asi 4000 mužů a 2000 žen.

Podle Nešpora alkohol způsobuje cirhózu jater, duševní poruchy, rakovinu ústní dutiny a další nemoci. Mužům dlouhodobé pití může způsobit i impotenci. Navíc je alkohol kalorický a jeho pití vede k obezitě.

Zvlášť nebezpečný je pro těhotné ženy, protože má vliv na plod. Narozené děti pak mají nižší porodní váhu a jsou mnohem náchylnější k infekcím.

Jenže mezi lékaři není zase tak jednoznačný názor na alkohol. Všichni se sice shodují v tom, že ho v žádném případě nemají pít děti nebo mladiství, ale kardiologové oceňují jeho přínos pro ochranu srdce a cév. Samozřejmě jen v dávkách malých, působících jako lék. Docent Miloš Táborský, šéf kardiologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice, soudí, že v malých dávkách prospívá kardiovaskulárnímu systému.

„Umírnění konzumenti alkoholu jsou na tom z hlediska ochrany srdce a cév lépe než abstinenti. V menší míře je postihují infarkty, ucpávání cév a další. A to proto, že alkohol má i spektrum prospěšných látek. Nejzdravější je přírodní víno, obsahující resveratrol, který právě chrání cévy,“ soudí docent.

Kde je hranice

Je však těžké určit, kde je hranice rozumného pití, které zdraví spíše prospívá. Světová zdravotnická organizace uvádí, že je to zhruba 20 g absolutního alkoholu pro muže a 10 g pro ženy denně. Mnozí lékaři s tím ale nesouhlasí. Přitom 20 g znamená jedno pivo nebo 2 dcl suchého vína denně. Docent Táborský si myslí, že „pro zdraví člověka je nejprospěšnější víno. Muž ho může vypít 3 dcl zhruba 3 až 5krát týdně, žena 2 dcl“.

V Evropě na špici

Podle evropských statistik, které ale nejsou jednotné, a proto se nemohou brát za bernou minci, Češi patří spolu s Brity, Dány a Iry k národům, které v Evropě pijí nejvíc.
Smutné je, že alkoholu holdují i děti a dospívající. Výjimkou nejsou ani sedmiletí caparti, kterým při různých rodinných oslavách rodiče dovolí nejen pít pivo, ale i ochutnat víno. V dospívání pak alkoholu rychleji podléhají. Primář Nešpor tvrdí, že ochrana nejen dětí, ale vůbec všech obyvatel vůči alkoholu je v ČR nedostatečná, alkohol je běžně dostupný a laciný, prodejci nedodržují zákaz prodeje do 18 let a povolením reklamy na alkohol, která je velmi agresivní a nápaditá, stoupá zvlášť u mladých chuť na něj. Tvrdí, že reklama na alkohol by se měla zakázat, protože jedině tak ochráníme děti a mládež.

Alkohol – plus

Kontrolovaná, nenárazová konzumace přiměřeného množství kvalitního a vhodného druhu alkoholického nápoje jakožto prevence působí na cévně-srdeční systém příznivě.

Bylo prokázáno, že úplná abstinence je – ve smyslu souvislosti s rizikem úmrtí na následky kardiovaskulárního onemocnění – srovnatelná s nadužíváním alkoholu.

Pivo obsahuje sacharidy, bílkoviny, vitamíny, biogenní prvky, ionty, všechny vitamíny skupiny B, stopové prvky a minerály, především hořčík, draslík, fosfor, křemík, zinek, balastní látky podporující trávení. Pozitivum tohoto nápoje spočívá především v příznivém vlivu na hladinu vysokodensitního, tzv. HDL cholesterolu v krvi, který působí proti kornatění tepen.

Pivo také podporuje krevní oběh a napomáhá snižování vysokého krevního tlaku. Negativem piva všeobecně je obsah velkého množství energie (sacharidů cca 400–500 kcal v 1 l nápoje). Často se pije ve větším množství, což pro organismus znamená velké množství tekutin, které zatěžuje kardiovaskulární aparát.

Víno je podle většiny lékařských odborníků nejvhodnější druh alkoholu. Kromě alkoholu obsahuje fenoly, tedy látky tvořící skupinu sloučenin, z nichž jsou významné flavonoidy spadající do skupiny antioxidantů. – Flavonoidy tím, že vážou molekulární kyslík, pomáhají redukovat tvorbu okysličeného lipoproteinu, který je hlavní příčinou kornatění tepen a vzniku trombóz. – Fenol zvaný resveratrol snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Tento fenol-antioxidant nenajdeme v žádné potravině, pouze ve víně. LDL cholesterol způsobuje předčasnou aterosklerózu, jež je zase příčinou ucpávání cév. – Resveratrol zároveň zvyšuje podíl potřebného HDL cholesterolu, který brání vývoji srdečně-cévních chorob. Alkohol ve víně snižuje shlukování krevních destiček a působí také na další faktory způsobující ucpávání tepen.

Destiláty jsou pro organismus nejméně prospěšné. Pozitivum je na úrovni cévní stěny, protože má krátkodobé vazodilatační účinky (proti srážlivosti krve) v důsledku přítomnosti samotného alkoholu. Dlouhodobé pití destilátů vede k rakovině jater, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku.

Alkohol – mínus
Zdravotní důsledky nadměrného pití alkoholu jsou velmi vážné, ohrožují zdravotní stav člověka a mohou vést i ke smrti.
Vznik jaterní cirhózy.
 Negativní vliv na onemocnění metabolického rázu (diabetes mellitus – cukrovka).
Prohloubení kardiovaskulárních onemocnění, např. „alkoholická“ dilatační kardiomyopatie, což je degenerativní onemocnění, při kterém dochází k rozšíření srdečních dutin a k zeslabení srdečních stěn.
 Vznik jícnových varixů, neboli jícnových „křečových“ žil.
 Zánět slinivky břišní.
Rakovina jícnu, jater, tlustého střeva.
Akcelerace vysokého krevního tlaku.
Prohloubení srdečního selhání.
U žen vyšší výskyt rakoviny prsu.
Poškození mozku, které může být nevratné.
Psychické poruchy, rozpad osobnosti.
Poruchy centrálního nervového systému.

Devatero zásad prevence

1. Nikdy nepijte nalačno. Už dva krajíčky celozrnného chleba pomohou.

2. Abyste předešli dehydrataci, vypijte alespoň půl litru čisté vody bez bublinek před ulehnutím do postele. Další dvě sklenice stolní vody si dejte ráno po probuzení. Do vody můžete přidat čerstvě vymačkaný citrón.

3. Nepijte kávu. Kofein prohlubuje dehydrataci organismu.

4. Dobrá snídaně pomůže navázat zbytky alkoholu v krvi a doplní krevní cukr.

5. Před plánovanou oslavou nebo alespoň před spánkem spolkněte jednu tabletku multivitamínu (nebo aspoň 2–3 gramy vitamínu C).

6. Kocovina bude horší, pokud budete zároveň s pitím i kouřit.

7. Během „dne poté“ se doporučuje pít mátový, kopřivový, heřmánkový čaj či čaj z řebříčku pro uklidnění jater a žlučníku.

8. Velmi účinnou může být ranní sprcha.

9. Tělesná aktivita jako 20 min. aerobiku či rychlá chůze na čerstvém vzduchu pomohou okysličit krev a zahnat kocovinu.

Jak alkohol ovlivňuje schopnost řídit

0,2 až 0,5 promile (1 až 3 piva nebo 3,5 dcl vína nebo dva panáky destilátu) – prokazatelné zhoršení schopnosti řídit.

0,5 až 0,8 promile (5 piv nebo do 6 dcl vína nebo 4 panáky destilátu) – zhoršený postřeh a prodloužený reakční čas, přeceňování vlastních schopností, oči se obtížně přizpůsobují.

0,8 až 1,2 promile (nad uvedené hranice) – k tomu, co platí až dosud, se přidává zhoršené soustředění a delší čas na každou reakci.

Spotřeba alkoholických nápojů v ČR
Alkoholické nápoje20002004200620072008
Pivo v litrech159,9160,5159,1159,1156,6
Víno v litrech16,1 16,517,218,518,5
Lihoviny (40% v l)8,37,68,08,28,1
V litrech celkem 184,3184,6 184,3185,8 183,2
V litrech čistého lihu 9,99,810,210,410,4
Zdroj: Český statistický úřad