Hlavní obsah

Nová pilulka odbourá děs z nepříjemných vzpomínek

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostali jste kopačky od milovaného partnera nebo jste ošklivě bourali v autě? Tyto zážitky by většina z nás nejraději vytěsnila z hlavy, ale věčně narážíme na něco, co nám je připomíná. Vědci teď ale pracují na vývoji pilulky, která sice neumí vymazat paměť, zbaví nás ale "husí kůže" z nepříjemných zážitků.

Článek

V době, kdy už existují pilulky téměř na všechno, přicházejí vědci s další převratnou novinkou. Nový lék vymaže bolest z nepříjemných zážitků a pomůže se tak s nimi vyrovnat. Informoval o tom deník Daily Mail.

Vědci testovali novou látku zatím jen u myší. U těch nejprve uměle vyvolali špatný zážitek tak, že jim dávali elektrošoky, a při tom pouštěli velmi hlasitou hudbu. Po čase si myši spojily hlasitý zvuk s nepříjemným prožitkem a vystrašeně reagovaly už na samotnou hudbu. Když jim pak vědci podali nový přípravek, panický strach myši opustil.

Nová látka pracuje na principu ovlivňování hladiny mozkového neurotrofického faktoru (brain-derived neurotrophic factor, BDNF), který se přirozeně vyskytuje v hipokampu a ovlivňuje mimo jiné náladu či závislost.

Vědci zjistili, že nízká hladina BDNF u myší způsobila, že se marně snažily překonat strach. Když ale výzkumníci hladinu BDNF uměle zvýšili, přestaly být myši navzdory hlasité hudbě napjaté a vystresované.

Pilulka zaplaví mozek pocity bezpečí

Neschopnost překonat strach vede k posttraumatickému stresu a psychologickým problémům. Mysl je příliš zaměstnaná udržením emocí takzvaně na uzdě, mozek je přetížený a nemůže čelit problému jako takovému. Zvýšení hladiny BDNF mozek znecitliví a posílí pocity bezpečí a pozitivity, díky nimž lze strachu lépe čelit.

Pilulka má podle vědců stejný efekt jako metoda, při níž je například při fóbiích dotyčný stále častěji vystaven příčině svého strachu a musí mu tak čelit. Postupně stres opadne a strach pomalounku vymizí, i když zapomenut není.

Pilulka zvyšující hladinu BDNF by mohla nalézt uplatnění jako lék na nejrůznější fóbie, pomáhat například vojákům zmírnit trauma z války, popřípadě obětem autonehod vyrovnat se s otřesným zážitkem. Zároveň by mohla pomoci zbavit se závislosti na drogách či alkoholu, které rovněž s nedostatkem BDNF souvisí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit stresu správnými návyky

Bez něj to nejde a s ním taky ne. Stres nás na cestě za úspěchem sice pohání, ale ty, co s ním neumějí bojovat, zároveň ničí. Jedině když každodenní vypětí...

Výběr článků

Načítám